Gifthalter i Mälaren kartläggs
Hur mycket miljögifter innehåller Mälarens bottnar? Den frågan ska snart kunna besvaras tack vare en omfattande undersökning av bottensediment från 42 lokaler.
Mälaren är en viktig vattentäkt och har dessutom stor betydelse som bad- och fiskesjö. Nu ska länsstyrelserna runt Mälaren samt Mälarens vattenvårdsförbund kartlägga sjöns giftsituation inom EU-projektet LIFE IP Rich Waters, vars mål är att förbättra vattenmiljön i flera svenska vattendrag.
”Vi vet att det finns en rad olika miljögifter i Mälaren, men vi har fortfarande dålig kunskap om hur mycket och vad som finns var”
– Vi vet att det finns en rad olika miljögifter i Mälaren, men vi har fortfarande dålig kunskap om hur mycket och vad som finns var. Mälaren är bland annat dricksvattentäkt för drygt 2 miljoner människor, och därför är det extra viktigt att kartlägga förekomsten av miljögifter i Mälaren, säger Håkan Johansson, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Stockholm.
Projektet inleddes i januari år och löper fram till 2024. Nu pågår en kartläggning av gifthalter i bottensediment från 42 olika platser i Mälaren.
Ämnena man letar efter är framförallt PFAS, PCB, PAH, TBT, metaller, PBDE och dioxiner.
– Underlaget som tas fram ska användas för att fastställa om dessa ämnen finns i halter under de gränsvärden för så kallad ”god status” inom det gemensamma europeiska vattenförvaltningsarbetet. Om god status inte uppnås i Mälaren behöver åtgärder sättas in för att nå god status. I nästa skede kommer resultaten att användas till att spåra varifrån miljögifterna kommer till Mälaren, säger Håkan Johansson.
Även gifthalter i fisk ska undersökas och abborrar från fem lokaler kommer att ingå i studien.
En liknande undersökning har pågått i den närliggande Rosersbergsviken sedan 2013. Där har abborrar och gäddor uppvisat mycket höga halter av det cancerframkallande ämnet PCB.
Läs mer om projektet här.
Hans Hällman