Genetisk kartläggning
Arter som lever i Östersjön uppvisar stora lokala variationer. Det visar en genetisk inventering av bland annat sill, gädda och sik som lever i havet.
Nyligen genomfördes den första stora genetiska inventeringen av Östersjön inom ramen för projektet Baltgene. Den visar att alla arterna har genetiska skillnader, inte bara mellan Östersjön och Atlanten utan även mellan olika delar av Östersjön.
Lokala bestånd av marina arter har ofta unika anpassningar till sin miljö. Musslor som håller till i en havsvik kan vara genetiskt specialanpassade till just den salthalt och de temperaturer och näringsförhållanden som råder där. Samma sak gäller blåstång eller gädda. För några arter kan de olika livsmiljöerna ligga så nära som några hundra meter ifrån varandra.
– Det här är viktig kunskap för att vi ska kunna förvalta de olika bestånden i Östersjön på bästa sätt i framtiden, säger Kerstin Johannesson, som samordnat det internationella projektet..
Tanken är att kunskaperna från Baltgene skall bli till hjälp när det gäller att utforma skyddsområden för olika arter eftersom man nu vet mer om hur variationen ser ut och upprätthålls.
Här kan du läsa tidigare notiser om Östersjön.
På Baltgenes webbplats kan du läsa mer om projektet. (Engelska)
Morgan Fihn