Galet beslut av Länstyrelsen
Länsstyrelsen i Västerbottens län har återigen gett tillstånd till fiske i Kågeälvens mynningsområde, ett område som ska vara fredat.
Tillståndet att fiska efter arter som gädda och abborre med fasta redskap äventyrar de stora ekonomiska investeringar som gjorts i återskapandet av Kågeälvens fortfarande svaga laxbestånd.
Länsstyrelsen i Västerbottens län har gett tillstånd till fiske med tre fasta redskap precis utanför Kågeälvens mynning. Tillståndet är bland annat villkorat med återutsättning av all fångad lax och öring.
– Länsstyrelsen varken behöver eller bör ge tillstånd till den här typen av skadligt mynningsfiske. Det är svårt att se hur man kan motivera ett tillstånd till fiske i ett fredningsområde med stor risk för skada på det sköra vildlaxbeståndet, kommenterar Torkel Blomqvist, förbundsjurist på Sportfiskarna.
Länsstyrelsen varken behöver eller bör ge tillstånd till den här typen av skadligt mynningsfiske.
Kågeälven är en mindre älv med relativt låg vattenföring, vilket innebär att uppvandrande lax under en längre tid befinner sig inom restriktionsområdet då de letar efter älvmynningen. Detta innebär att laxarna riskerar att fångas och återutsättas flera gånger i de fasta fiskeredskapen med skador och ökande dödlighet som följd.
– Istället för att Länsstyrelsens fiskeansvarige Ulf Carlsson ger tillstånd till ett ekonomisk marginellt fiske efter gädda och abborre inom restriktionsområden för en av Sveriges svagaste laxälvar bör fisket i stället styras till andra lämpligare platser. Ett exempel på en sådan plats skulle kunna vara den utbyggda Skellefteälvens terminal- och sötvattensområde. Där kan ett betydligt lönsammare fiske bedrivas på kompensationsodlad lax och öring, säger Glenn Douglas, laxexpert på Sportfiskarna.
Ett sätt att få stopp på fiske i mynningsområdet till de svagaste vildlaxälvarna är att arrendera fiskeplatser vid mynningarna. Möjlighet att bidra med pengar, eller att få ekonomisk hjälp till att arrendera fiskeplatser finns via Stiftelsen för Östersjölaxen.