Fyra fina rekordfiskar i sommarvärmen

Publicerad Senast uppdaterad

Under sommaren är det många semesterfirare som är ute med sitt fiskespö och försöker lura en och annan fisk. Men även många av landets mest skickliga och hårdsatsande sportfiskare är ute och jagar fiskar av olika slag. För vissa artjakter är det högtidsstunder inte minst när det gäller djuphavsfisket. Där är stabilt sommarväder ett måste, för att storfiskjägarna ska kunna ta sig ut till de avlägset belägna platserna på Skagerak. Men vi börjar i sötvattnet med en riktig sommarfavorit.
Nytt rekord på metefavoriten ruda

Varmt sommarväder är ofta lika med bra fiske efter ruda. Rudan (Carassius carassius) är en stundtals lurig och svårtrugad fisk och också en mycket tung trofé bland metare riket runt. Det nya rekordet är nu över tre kilo. Den nya rekordrudan fångades den 13 juni av Jonas Nylén från Umeå, som begett sig till Västmanländska Ursjön en välkänd sjö i rudasammanhang.
Jonas flötmetade med rudaklassikern majskorn, fick ett fint napp strax efter 18 på kvällen och kunde snart leda in en trind och magnifik ruda i håvnätet. Fisken visade sig vara 48 centimeter lång och hela 50 i omkrets. Den vägdes och mättes noggrant innan den släpptes tillbaka. Efter laboratoriekontroll av Jonas våg kunde den slutgiltiga vikten fastställas till 3 011 gram – ny svensk rekordvikt.
– Det gamla rekordet lydde 2 880 gram, vilket för övrigt slagits tre gånger i år, men Jonas var först och har den största, berättar Nicka Hellenberg, Sportfiskarnas storfiskregistrerare och rudafantast.
Blåkäft: rekorden avlöser varandra!
Sedan allt fler tagit sig ut på djuphavsfiske, långt ut på Skagerak har nya arter upptäckts och tidigare sällsynta fiskarter fångats allt oftare. En av dessa är fisken blåkäft (Helicolenus dactylopterus). Rekorden har avlöst varandra under de senaste två åren. Nu har vi ännu ett rekord för denna havsfisk.
Välkände fiskaren Mattias Jonsson, från Åsa, var till havs den 11 juli och fiskade med makrill 265 meter ner, när den 39,5 centimeter långa fisken högg. Den kontrollvägdes på krönt butiksvåg till 1 090 gram, vilket övertrumfade den nuvarande rekordvikten med 76 gram.
– Positionen för fångsten var återigen den så kallade ”10-gradarn” långt ut på Skagerak, informerar Nicka Hellenberg från Sportfiskarna.
Fisken godkändes som nytt svenskt rekord och Mattias Jonsson kan nu titulera sig svensk rekordhållare.
En riktig raritet gav nytt rekord för storfiskande Leif
Den som hänger med i storfiskekretsar känner givetvis till Leif Krause från Tenhult. Han är en av två personer i Sverige som fångat mer än 60 (!) arter över storfiskgräns. Han har också vid flera tillfällen fångat fiskar som är, eller har varit, svenska rekord. Nu har han varit ute på äventyr igen. Den här gången ute på Skagerak och den omtalade ”10-gradarn”. Nere i mörkret, på 290 meters djup nappade en riktig raritet åt sig hans makrillagnade krok.
Uppe på båten kunde Leif och båtsällskap häpet se en fisk av arten fjällbrosme (Phycis blennoides) komma ombord. Fisken var 53,5 centimeter lång och vägde 1 382 gram på en krönt våg inne på land. Fjällbrosmen är den första och hittills enda i Storfiskregistrets digra arkiv.
En rolig och överraskande fångst, som än en gång visar att det finns många hemligheter i de stora havsdjupen, kommenterar Nicka Hellenberg

Liten, men likväl ett rekord
Den lilla gynnaren brunsnultra (Acantholabrus palloni) kallas ibland också kallas brungylta. Redan 1 juni godkändes Storfiskregistrets första exemplar av den lilla arten, som är rätt vanlig på Västkusten.

-Det är dock inte så väldigt vanligt med exemplar som överstiger tre hekto. Nu har vi sänkt minimivikten för registrering till 250 gram och några idoga fiskare har lyckats hitta några tillräckligt stora, konstaterar Nicka Hellenberg.
Det nu gällande rekordet är en 26 centimeter lång och 275 gram tung brunsnultra som Jörgen Karlberg, Falkenberg, fångade under en fisketur väster om Måseskär, den 1 juni.

Grattis till samtliga fångstmän till deras remarkabla fångster som gjort att de nu kan titulera sig svenska rekordhållare!
Aktuell rekordlista för både söt- och saltvatten hittas på www.sportfiskarna.se under Storfiskregistret.
Storfiskregistret fylls ständigt på med nya kontrollerade storfångster och innehåller nästan 30 000 olika fiskar av alla tänkbara arter från Sverige.