FVO säger nej till vildlax
I helgen var jordbruksverkets Daniel Melin och Martin Falklind i Laholm där de berättade om potentialen i besöksnäringen kring laxfisket. Igår kom en otippad motreaktion där Laholms Laxfiske uttrycker sin vilja att INTE bygga fiskvägar, utan hellre vill ha kvar kraftverkets kompensationsodling.
Glädjande var att många av Laholms beslutsfattare var på plats i helgen när Laholms kommun bjöd in till att diskutera fisketurism för sin besöksnäring. Deltagarna uttryckte ett stort intresse av att förstå kopplingarna mellan fiskevård och klirr i kassan till bygden och var generellt positiva. Därför blev Martin Falklind lite paff när han i en notis i Hallandsposten igår läste en artikel där FVO Laholms Laxfiske uttrycker sin vilja att INTE bygga fiskvandring, utan hellre vill ha kvar kraftverkets kompensationsodling.
– Detta är givetvis ljuv musik i öronen för vissa kraftbolagsdirektörer, att sportfiskare vill hindra kostsamma miljöförbättringar, säger Martin Falklind.
– Jag kan till viss del förstå att de gamla fiskegubbarna tycker att det känns konstigt med förändring. De har vant sig vid sitt put and take-fiske. Odling känns tryggt. Men resultatet om man väljer att stanna vid den konstgjorda metoden, är att vildlaxbeståndet aldrig tar sig och att utvecklingen av både ekonomin och naturen i bygden stannar av.
Fiske handlar även om nästa generation, inte bara om vad du får med dig hem i frysväskan till helgen.
Att skapa vandringsvägar hela vägen till laxens lekplatser är givetvis ett stort arbete och inget som görs i en handvändning, menar Martin Falklind. Men det är ingen omöjlig vision. Med ett visionslöst Laholm är risken att besökande laxfiskare och turister väljer att lägga sina pengar på andra ställen, där man tänker framåt och vårdar sin resurs, menar han vidare.
– Kanske behövs det bara inspiration och lite ny kunskap för att fler ska våga tänka större? Jag tror att om vi tänker efter tillsammans och resonerar om farhågor och möjligheter, så är det lätt att hitta lösning i samförstånd. För egentligen är det ganska självklart. Fiske handlar även om nästa generation, inte bara om vad du får med dig hem i frysväskan just nu till helgen.
Läs artikeln i HP.