Förvånansvärt giftiga skrubbor i Öresund
På fyra av sex mätstationer i Öresund ligger kvicksilverhalten i skrubborna nära EU:s gränsvärde. Att så är fallet förbryllar marinbiologerna. Grollegrunds naturreservat utanför Domsten ligger långt ifrån miljöfarlig industri. Ändå är halten kvicksilver i skrubborna högst just här.
Skrubban är en mycket omtyckt sportfisk i Öresund. För den som fiskar från land och metar vid botten är det den vanligaste fångsten. Skrubban trivs på grunt vatten och man metar den från hamnar, pirar och bryggor på både den danska och den svenska sidan. Skrubban är en utmärkt matfisk även om den brukar räknas som sämre än rödspättan som av många ses som en sann delikatess.
Vattenkvalitén i Örsund har på senare år blivit allt bättre på grund av att utsläppen av miljöfarliga ämnen har minskat. Men bly och kvicksilver finns runt om oss. På land, i våra vattendrag och i atmosfären. Att kvicksilverhalten i skrubborna ökar samtidigt som vattenkvalitén blir allt bättre tror man kan bero på att skrubborna ändrat födoval och äter annat som innehåller mer kvicksilver.
Skrubban i Öresund klarar sig under EU:s gränsvärde för kvicksilver men i den beräkningen utgår man ifrån att man inte äter skrubba varje dag. Äter man bara skrubba någon gång då och då så lär det, om vi utgår från enligt EU:s beräkningsmodell, inte vara någon fara.
Så ut och fiska plattfisk och behåller du några skrubbor så testa att röka dem. Det är riktigt gott!