Fortsatt rörigt kring regnbågen i Värmland
Under året har det rått stor förvirring kring om fiskevårdsföreningar får sätt ut fisk i sina put & and take-vatten eller inte. Inför kommande år väntar nya prövningar.
För att följa direktiv från EU har Länsstyrelsen i Värmland antagit en snävare tolkning av regelverket för utsättning av fisk. Regnbågen är som bekant inte naturlig i Sverige och den är att betrakta som invasiv. Den äter bland annat öringens rom och de galler man sätter upp för att hindra den från att sprida sig i vattensystemen hindrar även de inhemska fiskarterna från att vandra.
Men regnbågen är också livsviktig för många klubbars verksamhet. Den erbjuder fiskemöjligheter som den inhemska fisken inte ger. Åtminstone inte i tillräcklig omfattning. Och sportfiskare är beredda att betala för dyra fiskekort och resa långt för att få fiska i fina regnbågsvatten.
Årets turer har som sagt varit många och Havs- och vattenmyndigheten ser annorlunda på frågan än vad Länsstyrelsen i Värmland gör.
Havs- och Vattenmyndigheten tillbakavisade Länsstyrelsens beslut om att inte låta Nykroppa-Storfors fiskevårdsförening sätta ut fisk. Länsstyrelsen överklagade till Förvaltningsrätten som valde att gå på Havs- och vattenmyndighetens linje. I oktober kunde föreningen sätta ut fisk.
Många uppfattade det också som att länsstyrelsen avslog alla årets ansökningar om att få sätta ut fisk och så var inte fallet. Sanningen är att man avslog 25 ansökningar av vilka 19 överklagades. Totalt utfärdades 59 tillstånd för att sätta ut fisk.
Inför 2023 gäller att som vanligt komma in med ansökningar till länsstyrelsen. Det finns anledning att tro att årets turbulens kommer att fortsätta även under kommande år.