Försurningen av Arktis ökar
Global uppvärmning har lett till att försurningen i Norra ishavet har ökat. Det visar en internationell studie som nyligen publicerades i Nature Climate Change.
Även världens nordligaste hav är drabbat av försurning. Forskare har tidigare känt till problemet, men har nu data på att det ökar och att ökningen beror ett varmare klimat. Hela ekosystemet påverkas när havet blir surt, men de djur vars skal byggs upp av kalk upplever akuta problem.
– När havet blir surare påverkas kalkskalen och de riskerar att lösas upp, säger professor Leif Anderson från Göteborgs universitet, som är den ende svenska deltagaren i den internationella forskningsgrupp som står bakom studien.
Ju surare vattnet blir, desto fortare löses skalen upp, och graden av löslighet av kalciumkarbonat, den så kallade mättnadsgraden, visar vattnets nedbrytande effekt.
– Vi ser i våra mätningar att de områden som är undermättade på kalciumkarbonat har ökat. Till exempel så påverkas en typ av vingsnäcka som heterpteropod. Denna bygger upp kalkskal av aragonit som börjar vittra när vattnet blir undermättat. Om undermättnaden blir omfattande kan arten minska kraftigt och då påverkas naturligtvis även marina arter som lever på denna, berättar Leif Anderson.
Läs mer här.
Hans Hällman