Forskning och pengar ska stötta laxen i Mörrumsån
Laxen är guld värd för Mörrumsområdet – och då är det väl inte mer än rätt att bygden stöttar sina simmande vänner. Nu görs insatser för att hinna rädda fisken innan det är för sent.
Även från Mörrumsån har det kommit in sorgliga rapporter om döda laxar i samband med leken. Mattias Holmquist, författare till boken Laxlycka och koordinator på Blekinge Arkipelag, lägger pannan i djupa veck när han konstaterar faktum:
– Sedan 6 år tillbaka dör cirka 90 procent av laxbeståndet i Mörrumsån i samband med leken. Undersökningar har gjorts på virus och miljögifter i djuren utan att man kunnat hitta något, säger han till nyhetssajten blt.se.
Flera har pekat ut tiaminbristen som en bov i dramat, och det gör även Mattias Holmquist.
– Tiaminbristen är vetenskapligt klarlagd, understryker han.
Förra veckan samlades ett 60-tal personer på Eriksberg utanför Karlshamn för att diskutera just tiaminbristen, och bland deltagarna fanns bland annat politiker, forskare och representanter från Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten. På plats fanns även professor Lennart Balk vid Stockholms universitet, som bedriver forskning på just tiaminbristen. Han fick ta emot en symbolisk gåva på 20 000 kronor, som samlats in från försäljning av boken Laxlycka. Pengarna ska gå till dokumentärfilmaren Hans Östbom, som är i färd med att skapa en film om östersjölaxens ökade dödlighet. Mattias Holmquist, Lennart Balk och andra laxvänner uppmuntrar nu myndigheterna att stötta forskningen kring tiamin.
Boken har sålts i cirka 400 exemplar – och den finns att beställa här: https://www.laxlyckan.se/se/boken-laxlycka-41244597
Än fångas det dock stora laxar i Mörrumsån – missa inte att läsa om denna!