Forskare vill förbättra vattenkraften
Vad blir de ekologiska effekterna om ett kraftverk rivs? Och hur påverkas fisken av ”fiskvänliga” turbiner? Det ska forskare från Karlstads universitet ta reda på genom två parallella studier i Mörrumsån och Emån.
Om vattenkraften är här för att stanna så måste den bli hållbar. Vattenkraften har en begränsad klimatpåverkan, men ger ofta en mängd negativa effekter på närmijön. Kunskap om vilka de är kommer förhoppningsvis öka i samband med ett nystartat forskningsprojekt i Mörrumsån. I det unika projektet kommer utförliga studier göras innan och efter rivningen av ett av åns kraftverk. Förhoppningen är att man därigenom ökar förståelsen för vattenkraftens ekologiska betydelse och vad som krävs för att göra den mer hållbar i framtiden.
Ytterligare en insats kommer att utföras i närliggande Emån. Där ska det befintliga kraftverket Finsjö effektiviseras genom att utrustas med en mer ”fiskvänlig” turbin som släpper igenom fisk både upp- och nedströms. Hur det påverkar fisken återstår att se, men forskarteamet är hoppfulla.
– Vi ser fram emot att lära oss mer om effekterna av nya otestade åtgärder för att minska miljöpåverkan av vattenkraften, säger Olle Calles, universitetslektor i biologi vid Karlstads universitet.
Vi ser fram emot att lära oss mer om effekterna av nya otestade åtgärder för att minska miljöpåverkan av vattenkraften
Det treåriga projektet utförs i nära samarbete med flera företag och har en budget på 4,7 miljoner som beviljats av KK-stiftelsen.
Läs mer om projektet här.
Se film nedan om den skruvkikande turbin som ska installeras i Emån.
Hans Hällman