Forskare om Sveriges smutsigaste å: ”Ät inte fisken”
Bor du i Uppsala och tänkte förgylla julbordet med färsk fisk? Välj då inte närproducerat – åtminstone inte från Fyrisån som rinner genom stan. Det är ett av landet absolut giftigaste vattendrag.
Fiskejournalen rapporterar med jämna mellanrum om hur utsläpp av läkemedelsrester påverkar svenska stadsnära vattendrag, och i synnerhet fiskar. Både P4 Uppland och SVT rapporterar nu om situationen i Fyrisån, som har bland de absolut högsta nivåerna av läkemedelsrester i Sverige.
Mätningar visar att medianhalten av diklofenak i Fyrisån som mest var fyra gånger högre än gränsvärdet, vilket föranleder SLU-forskaren Lutz Ahres att gå ut med en varning.
– Det finns många olika gifter. Jag skulle inte rekommendera att äta fisken, säger Lutz Ahres till P4 Uppland, som dock tillägger att det går att bada för den som vill.
Satsning på rening
Undersökningarna har gjorts av Fyrisåns vattenförbund. Boven i dramat bakom de höga halterna av diklofenak sägs vara smärtstillande gel, som uppenbarligen används frekvent i just Uppsala.
– Om man har ett litet vattendrag i en stor stad så riskerar nivåerna att hamna förhållandevis högt, säger Anna Maria Sundin, utvecklingsingenjör på Uppsala Vatten, till SVT.
Hon ser dock ett ljus i tunneln. Nästa år ska det införas aktivt kol i vattenreningsprocessen, vilket tros kunna reducera Diklofenak ur vattnet med 80 procent. Hennes förhoppning är också att färre ska använda läkemedel med det miljöfarliga ämnet.
Under 2019 genomfördes det undersökningar i bland annat Malmö kanal, som är ett populärt sportfiskevatten. Där visade en analys från Synlab att det fanns tolv olika sorters PCB och dioxinlika PCB:er i den undersökta fisken – men att det ändå var under EU:s gränsvärden för att få sälja fisk i affären.