Forskare fuskade och saknade tillstånd
Den spektakulära upptäckten att fiskyngel hellre äter mikroplast än vanlig mat var påhittad. Det fastslår nu Uppsala universitet, som även konstaterar att de båda forskarna saknade djuretiska tillstånd.
Sommaren 2016 presenterades en studie vid Uppsala universitet som fick stor internationell uppmärksamhet. Två forskare hade kommit fram till att fiskyngel föredrog mikroplast före vanlig mat och resultatet presenterades i den högt ansedda tidskriften Science. Men forskarkollegor världen över betvivlade snart studien och Uppsala universitet tillsatte därför en expertgrupp som utredde anklagelserna. Granskningen friade forskarna, men när Centrala etikprövningsnämnden gjorde en efterföljande utredning visade denna på utbrett forskningsfusk, eller vetenskaplig oredlighet som det formellt kallas. Science återkallade då studien, vilket är högst ovanligt.
Nu fäller alltså Uppsala universitet forskarna för oredlighet i forskning. Dels för att de saknat etiska tillstånd, dels för att en av de två forskarna fabricerat forskningsresultat.
– Jag tar naturligtvis ansvar för de felaktigheterna kring de djuretiska tillstånden. Vi hade kanske lite dåliga rutiner som vi däremot stadgade upp sen. Jag vill däremot och understryka att jag är mycket besviken på min kollega. Hon är en kollega som jag haft förtroende för men som nu visat att hon agerat oärligt. Mot mig men också mot hela forskningsamhället, säger en av forskaren till SVT Uppsala.
Vad följderna blir för forskarna återstår att se. Ärendet har lämnats in till två olika ansvarsnämnder för disciplinära åtgärder. I båda fallen kan påföljden bli antingen varning, löneavdrag eller uppsägning.
Läs mer och lyssna på inslag från SR här.
Hans Hällman