Hittills i maj har endast 15 laxar passerat fiskräknaren vid Falkenberg i Ätran. Foto: Fiskdata

Förbud mot att avliva lax från Ätran

Publicerad Senast uppdaterad

Reproduktionsförmågan för laxen i Ätran har på några få år gått från ”grönt” till ”rött”. Hallands sportfiskeklubb väljer därför att införa förbud, för medlemmar, mot att avliva lax.

Ätran i Halland var en gång en enorm producent av lax. Det brukar berättas om att laxen var så vanliga att det skrevs in i kontrakten för de lantbruksarbetare som kom för att arbeta på de stora gårdarna att dessa inte skulle behöva äta lax mer än ett par gånger i veckan.

Sen kom vattenkraften och möjligheterna för laxen att nå sina lekplatser mer eller mindre ödelades.

I dag bedrivs ett intensivt arbete av sportfiskare och miljövänner för att skapa möjligheter för det lilla laxbestånd som finns kvar att växa men intresset från vattenkraftsbolagen att värna naturen, laxen och fisket är många gånger svagt.

Eldsjälen Ingemar Alenäs, som ni tidigare mött här på nyheterna, skriver på sin blogg om att situationen för Ätranlaxen försämrats dramatiskt under senare år.

Redan förra året varnas i den svenska nationella rapporten från Working Group on North Atlantic Salmon (WGNAS) för att Ätrans laxbestånd har gått från ”grönt till rött”. Det vill säga ”god reproduktionsförmåga” (grön) 2017 – 2020 till ”risk för nedsatt reproduktionsförmåga” (orange) 2021 – 2022, till ”nedsatt reproduktionsförmåga” (röd) 2023.

Med bakgrund i detta har nu styrelsen för Hallands Sportfiskeklubb beslutat att ingen lax får avlivas från och med 6 maj i år och framåt.

Kraftbolaget Unipers korttidsreglering vid Ätraforsdammen kostar enligt länsstyrelsen 34 500 laxsmolt av den ursprungliga stammen livet varje år. Korttidsreglering innebär att man genomför förändringar i flöden och vattenstånd på tidsskalor mindre än ett dygn.