Många fiskvägar fungerar inte tillfredsställande.Foto: Erik Spade / Örnsköldsviks kommun

Fiskväg kostade 20 miljoner – en lax har passerat i år

Publisert Sist oppdatert

Det är glest mellan fiskarna i den fiskväg som byggdes intill Anundsjö kraftverk år 2015. I år har tre öringar och en lax passerat. Resultatet är en stor besvikelse med tanke på att bygget kostade 20 miljoner och syftade till att underlätta vandringen för Moälvens laxfisk.

Moälven har ett mörkt förflutet med mångårig miljöförstöring och flera kraftverk som hindrat vandringen för havsvandrande arter. Men när det omfattande Moälvsprojketet genomfördes mellan 2005 och 2008 såg det plötsligt ljusare ute. Flera vandringshinder rivdes, bottnar restaurerades och över 400 000 laxyngel sattes ut i den angränsande Utterån.
Därefter har insatserna fortsatt och när Statskraft år 2015 invigde sin fiskväg förbi Anundsjö kraftverk var förhoppningarna stora om att lax och havsöring åter skulle vandra upp till de forna lekplatserna i Norra Anundsjöån.
Men det sker tyvärr inte. I alla fall inte i någon större utsträckning. I år har fiskvägen i stort sett varit tom, och endast 27 fiskar har registrerats, varav merparten utgjordes av mer stationära arter som gädda och braxen. Endast en lax och tre öringar har setts i fåran, och ingen lax har vandrat ned, trots att lax- och öringungar årligen sätts ut ovanför kraftverket.

”Vi är bekymrade över att vi inte sett några laxungar i de nedströmslösningar som vi har”

– Vi är bekymrade över att vi inte sett några laxungar i de nedströmslösningar som vi har, säger Angela Odelberg, miljösamordnare på Statkraft, i ett inslag i SVT.

Inte heller Älvräddarna är nöjda med situationen. De tror att andra åtgärder krävs för att få tillbaka ett starkt bestånd av vildlax i Moälven.

”Den viktigaste lärdomen kanske är att vi i första hand ska ta bort alla tre kraftverken i Moälven, istället för att laborera med fiskvägar”

– Den viktigaste lärdomen kanske är att vi i första hand ska ta bort alla tre kraftverken i Moälven, istället för att laborera med fiskvägar. Moälven är faktiskt skyddad mot vattenkraft, precis som våra nationalälvar, säger Älvräddarnas generalsekreterare Christer Borg.

Att fiskvägar har brister och att andra åtgärder ibland är att föredra kan du läsa mer om här.

Du vet väl att vi bedriver en kampanj för våra rinnande vatten? Här kan du läsa mer och engagera dig!

Hans Hällman