Fiskevårdsområde ger dispens för jättenät – ”Kan förstöra hela sjön”
Vertikalfiske i Sommen är förbjudet i stora delar av sjön för att skydda rödingen. Samtidigt har Sommens Fiskevårdsområde nu gett dispens för yrkesfiske med extra stora nät utan kvoter. Beslutet väcker starka känslor och tycks gå helt på tvärs mot en hållbar förvaltning och en levande turism. – Det här kan förstöra hela sjön. Fiskevårdsområdets beslut är inte taget för att gynna fisken eller sportfisket – den saken är klar, ryter sportfiskeguiden Henrik Olsson.
Få vatten förknippas så tydligt med röding som den djupa och vackra sjön Sommen. Men på 1990-talet såg det mörkt ut för sjöns rödingar, efter mångårigt yrkesfiske med nät. Krafttag togs och 2002 kom en ny fiskevårdsplan med skarpa restriktioner för både fritids- och yrkesfisket. Bland annat fick nätfiske inte bedrivas med högre nät än tio fot. Insatserna sammanföll med att den enda verksamma yrkesfiskaren gick i pension.
– Det blev ett tydligt uppsving för Sommens röding. Vi fick en femtonårsperiod då fisken kunde återhämta sig, berättar Henry Hermansson från Malexanders Sportfiskeklubb, som själv bidrog till att de nya reglerna infördes.
Sportfisket begränsades ytterligare 2012, då Sommens Fiskevårdsområde beslöt att förbjuda vertikalfiske i östra delen av sjön. Beslutet motiverades med att man ville skydda rödingen tills man klarlagt vertikalfiskets effekter.
Däremot har Sommens Fiskevårdsområde nu valt att lätta på reglerna vad gäller yrkesfisket i sjön. Redan i fjol återupptogs yrkesfisket av en lokal nätfiskare, men fångsterna blev sämre än han hoppats på och därför ansökte han om dispens från gällande regler. Dispensen beviljades nyligen av Fiskevårdsområdets styrelse och ger yrkesfiskaren rätt att använda 20 fot höga nät, vilket är en fördubbling mot maxhöjden i fiskevårdsplanen. Näten får fiskas ner till 20 meters djup.
Reinhold Castensson, som varit ordförande i Fiskevårdsområdet och suttit i styrelsen i över 40 år, opponerade sig mot styrelsens beslut och valde att avgå i protest.
”Det här kan rasera allt vi har jobbat för i så många år”
– Det här kan rasera allt vi har jobbat för i så många år. Jag kan inte begripa att styrelsen ger dispens till ett utökat yrkesfiske med nät på sådana djup, när de samtidigt påstår sig värna om rödingen i sjön, säger han.
Även Henry Hermansson från Malexanders Sportfiskeklubb är ytterst kritisk till beslutet.
– Hur kan man välja att ge dispens till ett yrkesfiske som gynnar ett fåtal och motarbetar uppemot 700 sportfiskare, som varje år genererar massor av arbetstillfällen och omkring 700 000 kronor i fiskekortsintäkter? Den ekvationen får jag inte ihop. Potentialen för sportfisketurism i och runt Sommen är enorm om bestånden förvaltas på ett hållbart sätt. Styrelsens dispens går inte att motivera om man vill värna om sjön och närområdet. Jag hoppas att stämman river upp det här dåliga beslutet som bara gynnar ett fåtal. Gör de inte det så står hoppet till Länsstyrelsen. Det viktigaste är att sjön och turismen kan fortsätta att utvecklas, säger han.
”Hur kan man välja att ge dispens till ett yrkesfiske som gynnar ett fåtal och motarbetar uppemot 700 sportfiskare?”
Den åsikten delar han med Henrik Olsson från Fishing in Sweden, som utvecklar sportfisketurismen i området och som dessutom arbetar som fiskeribiolog.
– Sommen har enorm potential för en hållbar sportfisketurism som både direkt och indirekt skulle gynna en mängd företagare kring sjön långsiktigt. Föreningens syn på sjön som resurs är klart omodern. Att ge dispens från gällande regler till en yrkesfiskare vars uttag inte begränsas av några kvoter skapar kortsiktiga inkomster åt endast ett fåtal företag samtidigt som resursen riskeras. När ska man förstå att fisken är värd som mest pengar då den är levande i sjön, undrar han.
”När ska man förstå att fisken är värd som mest pengar då den är levande i sjön?”
Styrelsens ordförande Eric Carpholm har varit drivande i beslutet att bevilja dispens från fiskevårdsplanen. Vi vill förstås höra hur han resonerar och ringer upp för en intervju.
– Vi tycker att det behövs ett yrkesfiske i Sommen. Dessutom ska fiskevårdsområdet inte bara ta hänsyn till sportfiskarna utan till hela närområdet. Många vill ha ett levande yrkesfiske som kan leverera närfiskad och färsk fisk, och det kommer de få nu. Yrkesfisket ska framförallt riktas mot gädda, abborre, och gös och bör därför inte påverka rödingen, menar han.
Vad gäller frågan om ett utvecklat sportfiske och en levande turism är Eric Carpholm tveksam.
”Jag är inte säker på att det är en bra idé att utöka sportfisket ytterligare”
– Jag är inte säker på att det är en bra idé att utöka sportfisket ytterligare, och tycker att sportfisket i Sommen ligger på en ganska bra nivå i nuläget, säger han.
Henrik Olsson är av en helt annan uppfattning och hoppas att stämman eller Länsstyrelsen river upp beslutet.
”Varför vill man ha ett yrkesfiske som för sin överlevnad är beroende av dispenser från gällande regler?”
– Det känns närmast overkligt att en fiskevårdsområdesförening 2018 öppnar för omfattande yrkesfiske medan man fortsatt pekar ut sportfiske som ett hot mot ett hållbart fiske. Varför vill man ha ett yrkesfiske som för sin överlevnad är beroende av dispenser från gällande regler? Att det dispensberoende yrkesfisket främst skulle omfatta gädda, gös och abborre är en dålig ursäkt. Alla som vet något om rödingens beteende i Sommen begriper att sex meter höga nät som placeras på 10-20 meters djup skulle fånga mycket röding under våren och hösten. Dessutom skulle ett riktat yrkesfiske på gös vara förödande och snabbt knäcka sjöns glesa bestånd. Jag är övertygad om att långt fler vill se ett levande sportfiske framför ett levande yrkesfiske, säger han.
”Jag är övertygad om att långt fler vill se ett levande sportfiske framför ett levande yrkesfiske”
Yrkesfiskaren som har beviljats dispens av Fiskevårdsområdet betalar arrende till företaget Boxholms Skogar. Där var Fiskevårdsområdets styrelseordförande Eric Carpholm tidigare VD. Den nuvarande VD-posten innehas av Eric Carpholms son.
Känns det inte som du sitter på dubbla stolar när sådana här beslut tas, som tydligt gynnar Boxholms skogar?
– Nej, det tycker jag inte, hävdar Eric Carpholm bestämt.
Hans Hällman