Fiskekvoterna för Östersjön klara
Efter 20 timmars förhandlingar har EU-ländernas fiskeministrar enats om nästa års fiskekvoter för de kommersiellt viktigaste arterna i Östersjön. Kvoterna har överlag reducerats, bland annat för den utsatta laxen och för det östra beståndet av torsk. EU-kommissionens förslag om totalt ålfiskestopp fick inte gehör.
Gårdagens förhandlingar gällde alltså endast fisket i Östersjön. Kvoterna för Nordsjön kommer i december. Sverige representerades av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, som gärna hade sett ett totalt ålfiskeförbud i Östersjön.
– Tyvärr kom vi inte i mål med ålen, men jag kommer självklart fortsätta att göra vad jag kan för att vi även fortsättningsvis har ål i våra hav, säger han i ett pressmeddelande.
Flertalet av de övriga ministrarna var däremot av en annan uppfattning, däribland Danmarks fiskeriminister Karen Elleman.
– Först och främst är det positivt att förslaget om totalförbud av ålfisket framskjuts, konstaterar hon.
Torsken är en annan art som fiskas hårt i Östersjön. Följden har blivit att stora individer är allt mer sällsynta. Torskfisket på det östra beståndet ska därför reduceras med åtta procent. För det västliga beståndet gäller samma kvoter som i år.
Fisket efter lax indelas i två kategorier. För båda sänks kvoterna med fem procent.
– Resultatet av de tuffa förhandlingarna var i stort positiva ur vårt svenska perspektiv. Kvoterna för nästa år innebär att fiske kan fortsätta bedrivas på ett hållbart sätt, skriver Sven-Erik Bucht på sin Facebooksida.
För sportfiskets del gäller samma regler som infördes i år, med en övre gräns för hur många torskar som får behållas i vissa vatten. I stora delar runt den danska syd- och östkusten, i Öresund samt i västliga Östersjön gäller fem torskar per fiskare och dag. Under leken i februari och mars får endast tre torskar behållas.
Se samtliga kvoter för de fem kommersiellt viktigaste arterna här.
Hans Hällman