Fiskejournalen om ”århundradets framgång för fisken”
I går röstade EU-parlamentet med förkrossande majoritet för ett förslag som, om det blir verklighet, kommer att förändra den gemensamma fiskepolitiken i grunden.
Europeiska hav hörde en gång till de fiskrikaste i världen. Men ett allt för intensivt och effektiv fiske tömde, med sanktioner från högsta politiska nivå, haven på liv tills nio av tio ekonomiskt viktiga bestånd var överfiskade. Våra egna hemmahav tillhör de värst drabbade. Många arter, däribland kusttorsken på Västkusten, har utrotats.
Redan under 1970-talet slog Fiskejournalens dåvarande chefredaktör Olof Johansson larm om att våra hav höll på att fiskas ut. En insikt som sedan allt mer blivit verklighet för svenska och europeiska sportfiskare.
När vi i går nåddes av nyheten att EU-parlamentet är berett att i grunden förändra den gemensamma fiskepolitiken för att återskapa både fiskbestånd och ett sunt yrkesfiske väcks drömmen om att vi i framtiden ska få uppleva åtminstone en liten del av det Olof och fiskekompisen och medarbetaren Jan Olsson upplevde. I ett levande hav fick de till och med se hoppande tonfiskar(!) i Paternosterarkipelagen strax utanför Marstrand.
Den svenska EU-parlamentarikern Isabella Lövin har oförtröttligt drivit frågan om ett rimligare fiske och hon var självklart nöjt med resultatet.
– Efter årtionden av systematiskt överfiske sätter EU:s folkvalda ned foten. Bollen ligger nu hos Eskil Erlandsson.
Med det senare syftar hon på att parlamentet senare i år ska förhandla med ministerrådet innan förslaget kan bli verklighet. I ministerrådet sitter de ministrar som har ansvar för fiskefrågor i sina respektive länder.
Läs fler notiser om fiskepolitik.
Anders Nicander