Fiskdöd kan ha orsakats av infektioner
I flera av landets vattensystem har det observerats sjuka och döda laxfiskar de senaste åren. Forskare har nu undersökt ett drygt hundratal fiskar och anser att de kan ha drabbats av infektioner.
Till följd av den omfattande sjuk- och dödlighet hos laxfiskar i Torneälven och Mörrumsån fick Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) i fjol uppdraget att analysera fisk som drabbats. Även fisk från bland annat Ljungan, Umeälven och Stockholms ström ingick i studien. Ett utbrett problem har varit de sår och blödningar har observerats hos fisk i de undersökta vattensystemen, och som senare orsakat omfattande svampangrepp. Vad blödningarna beror på framgår inte av rapporten, men hos några individer hittades bakterier som kan ge just dessa symptom. Även två virustyper observerades i samtliga nio fiskar som valts ut för analys.
– Båda dessa virusgrupper kan orsaka blödningar och sår. Vi kan dock inte säkert säga om det rör sig om en virusepidemi. Då krävs att vi analyserar ett mycket större antal prover. Utifrån våra fynd bedömer vi att den fiskdöd och sjuklighet på fisk som vi såg i flera vattendrag 2016 med stor sannolikhet berodde på någon form av infektion hos fiskarna, säger Charlotte Axén, forskare vid SVA.
Vi har tidigare skrivit om tiaminbristens spridning och tänkbara effekter, men SVA ser ingen koppling mellan det problemet och de fiskar som undersökts.
– Tiaminbrist förs ibland fram som orsak till fiskdöd, men de symptom vi sett har aldrig beskrivits som kopplade till detta. Vi kan inte helt utesluta att tiaminbrist finns i bakgrunden, men med tanke på den långa historien med tiaminbrist så bedöms den vara en mindre viktig faktor för de senaste årens laxdöd, säger Charlotte Axén.
Sportfiskare har bidragit till studien genom att inrapportera egna observationer via en rapportportal. Portalen har använts flitigt och symptomen som rapporterats har överensstämt med resultat från obduktionen. SVA är nöjda med tjänsten, och tror att rapportportalen kan bli till stor hjälp vid framtida övervakning av vild fisk.
Läs mer om rapporten här.
Ladda ner rapporten här.
Hans Hällman