Om du hittar en sjuk lax eller en sjuk öring så skall den rapporteras till SVA.

Fiskdöd i Ljungan: ”Har aldrig sett något liknande”

Publicerad

Populära Ljungan är i många sportfiskares fokus, både efter beslut om fiskestopp och sjukdomsdrabbade fiskar. Nyligen kom rapporter om att laxen verkar vara på väg uppåt, men däremot vittnas det om väldigt många sjuka öringar.

Den odlade öringen verkar vara extra drabbad. Foto: Magnus Nordin

Tätheterna av lax- och havsöringsungar i Ljungan har varit mycket låga de senaste åren, och Havs- och vattenmyndigheten införde i år ett totalstopp för laxfiske mellan 1 juni–15 november. Under årets undersökningar har länsstyrelsen hittat lax på i stort sett alla platser där man inventerat, men däremot verkar det mörkare för öringen – åtminstone den odlade.

– Min uppfattning är att det är mer sjuk fisk än tidigare. När jag fiskade i Nolbyströmmen nyligen så räknade jag lätt till tio sjuka fiskar, berättar sportfiskaren Magnus Nordin som konstaterar att han aldrig sett något liknande.

Från andra håll kommer det rapporter om att det är ett normalår i Ljungan, alltså inte mer sjuk fisk än vanligt, men slutsatserna att den odlade öringen är extra hårt drabbad verkar vara samstämmiga.

Det debatteras flitigt på sociala medier huruvida den är mindre motståndskraftig än den vilda fisken, och att utsättningarna helt enkelt borde upphöra. Ett motargument är att den odlade kompensationsfisken spelar en enormt viktig roll för sportfisket. Magnus Nordin har dokumenterat massor av öringar den senaste veckan, både döda och sjuka som står i Ljungans lugnstrykor. Han hoppas nu att orsakerna till fiskdöden i Ljungan ska utredas på allvar.

– Det är så sorgligt att det blivit så här, och förmodligen kommer det visa sig mer om mer nu, konstaterar han.

Läs om glada nyheter i Fiskejournalen:

Sensationellt fynd i fjällen – långväga lax tillbaka