Fiskbristen: Länsfiskekonsulent vill se hårdare regler i framtiden
Att det råder brist på utsättningsfisk i Sverige har inte bara med ett ökat fisketryck att göra. Några bakomliggande orsaker är även klimatförändringar och njursjukdomen BKD, enligt Västmanlands länsfiskekonsulent Ronnie Hermansson.
Som besökare av ett vatten med utplanterad fisk bör du känna till hela processen bakom modellen. Det är nämligen inte så enkelt som det kan framstå, att det bara är att hälla ut mer fisk om det börjar ta slut.
Det råder just nu brist på utsättningsfisk i delar av Sverige, vilket är ett hot både klubbar och föreningar, men det innebär förstås också att folk inte kan utöva sitt intresse i önskad utsträckning.
Men att det fattas utsättningsfisk beror inte bara på ett ökat fiskeintresse.
– Anledningen är också att det lagts ner odlingar, och att varma somrar har slagit mot odlare som saknar tillgång till kallt vatten. Därtill har man hittat den bakteriella njursjukdomen BKD på fisk i flera odlingar i bland annat Mellansverige, och det är ingen sjukdom vi vill ha spridning av, berättar Ronnie Hermansson.
Risken är att BKD skulle kunna slå hårt mot vilda fiskbestånd såsom öring och röding. Därför är det även viktigt att man ser till att ingen fisk som riskerar att vara smittad flyttas till andra vatten, påminner Ronnie Hermansson.
Vilka lösningar ser du på fiskbristen?
– Några kompletta lösningar kan jag inte se. Allra helst som att klimatfrågan verkar vara en del av problemet. Däremot måste det till en hårdare lagstiftning som gör att smittskyddet tas på större allvar. Ett sånt exempel är att man i dag måste påvisa smitta i den odling som ska leverera fisk för att man ska kunna stänga den för utsättningar. Det räcker inte med att smittad fisk upptäckts i samma vattenområde. Det gör att fisk kan komma att flyttas från en odling till nya vattenområden, och föra smitta med sig, enbart för att fisken ännu ej hunnit bli testad i odlingen.
Det som här också blir problematiskt, är att det nu mer är den som vill plantera ut fisk som ska ha koll på att den är frisk.
– För dem kan det vara svårt att veta att en fisk testats positivt för en sjukdom i samma vattenområde och att en fiskflytt därmed riskerar att sprida smitta. Kollar den som vill plantera ut bara i Jordbruksverkets vattenbruksregister så får de aldrig denna information, utan där får de bara information om hur smittläget i odlingen såg ut vid senaste provtagningstillfället, som kan ligga långt bak i tid.
Därtill måste det gå fortare att slakta ut och sanera smittade odlingar än vad det gör i dag. I dag kan det gå lång tid innan detta är gjort och under den tiden finns det en överhängande risk att ny vild fisk smittats, enligt Ronnie Hermansson.
– Ska man kolla på lösningar så bör man fundera över hur systemet fungerade då ”Fiskhälsan” skötte hälsoövervakningen av fisken. På den tiden fungerade det bra. Så en lösning bör kunna hittas i vad som skiljer då från nu i smittskyddet. Samtidigt är frågan om vi enbart löser detta med att sätta ut fisk. Vi måste även börja restaurera våra vatten och vilda bestånd så att det kan bedrivas ett mer omfattande fiske även på dem, poängterar han.