Fiska kräftor i Hjo
Kanske är det lite off topic i ett sportfiskesammanhang men samtidigt så galet kul. Och kanske förenar man nytta med nöje om man tar upp kräftor från Vättern, de är nämligen en hot mot den sjöns unika harrstam.
Vättern har ett mycket stort bestånd av signalkräftor. En art som en gång togs hit från USA för att planteras ut men som numera klassas som invasiv. Signalkräftan bär på kräftpest även om den själv är immun. Vår inhemska flodkräfta däremot är mycket känslig för kräftpest och är numera utrotad på de flesta platser.
Kräftpest är däremot inget som smittar till människor och signalkräftor anses vara en delikatess.
Att signalkräftor – och därmed också pesten – sprids är numera i de allra flesta fall ett resultat av enskilda människors olagliga och oetiska lek med naturen. Man planterar på eget bevåg in signalkräftor i vatten där det finns flodkräftor.
Kräftfiske i Vättern är tillåtet för privatpersoner under lite olika former. Det finns en generell regel om att det är tillåtet att fiska på allmänt vatten under tre helger kring månadsskiftet augusti – september. I Hjo har man öppnat fisket på kommunens vatten och tillåter fiske under sju helger med start i morgon 4 augusti.
Man får fiska kräftor med kräftburar och bäste betet är vitfisk som mört även om det numera finns konserverat kräftbete att köpa.
Kräftfisket är omgärdat av en del regler som man måste vara insatt i när man fiskar. Man får till exempel bara ta upp 60 kräftor per person och dygn och kräftorna får endast transporteras från sjöd till den plats där de ska kokas. Det sista för att minska risken för ytterligare spridning av kräftpest.