Annons: Sponsrat innehåll

Patrik Wirenius har testat åtskilliga hårdbeten. Här har du en av hans favoriter.

Fiska abborre med hårda beten

Publicerat Senast uppdaterad

Abborren är inte alltid helt enkel att lura. Ibland krävs det kunskap om flera olika metoder för att hitta rätt melodi för dagen. Mjukbeten brukar fungera bra men inte alltid, då kan det vara värt att gå på de lite hårdare prylarna. Patrik Wirenius från Team Illex har goda erfarenheter av abborrfiske med hårdbeten. Här nedan kan du ta del av vad han lärt sig om ämnet.

Då jag till vardags arbetar inom sportfiskedetaljhandeln har jag genom åren haft förmånen att testa mig fram mellan en mängd olika beten och har bland dessa funnit några favoriter. Jag tänkte i denna artikel redogöra för några hårdbeten som passar för abborrfiske i grundare vatten. Dessa beten lämpar sig för fiske vid tillfällen där du kanske av gammal vana slängt på din favoritjigg eller spinnare.

Som bekant finns det en uppsjö av olika beten att välja mellan vilket helt klart kan vara förvirrande, Förhoppningsvis kan jag med denna text göra ert val lite lättare genom att beskriva om hur och när jag väljer att använda hårdbeten såsom crankbaits, vibrationsbeten och bladebaits.

…hitta abborren väldigt grunt i vikar med mycket gräs och växtlighet.

Val av bete
Nyss nämnda typer av beten är relativt enkla att fiska med men skiljer sig markant från varandra, vilket gör att de täcker upp de olika krav jag har på ett hårdbete vid abborrfiske.
Att ha tilltro på det du fiskar med är väldigt viktigt då du koncentrerar dig bättre och ger betena mera tid – som i sig kommer ge mera fisk samtidigt som du lär dig hur betena fungerar.

En annan favorit bland crankbaiten är ILLEX MUSH BOB som är ett tyst crankbait, denna har en väldigt ettrig gång som verkligen lockar abborren till hugg. Betet är väldigt lättkastat trots den låga vikten på 9,5 gram då den har ett smart viktsystem som flyttar vikten vid utkastet så vikten hamnar i kastriktningen.

Den här fisken är tagen på en snabbt fiskat crankbait. Vattnet var cirka tre grader, i mars på ungefär en meters djup precis utanför en gräskant.

Vibrationsbeten
Vibrationsbeten är en typ av beten utan sked som avger mycket vibrationer i vattnet och som går att fiska lite djupare. När jag fiskar med vibrationsbeten över hårdare bottnar så som sten och sand, så vill jag ha ett bete som går och stöter i botten som till exempel ILLEX TN SLIM 8 eller ILLEX TN60.
TN SLIM8 är ett långsmalt vibrationsbete som går och stöter med sin metalläpp på botten och skapar på så vis mycket ljud. Båda dessa beten går riktigt bra att fiska runt sten och stock utan att fastna vilket är en stor fördel för oftast står fisken på i dessa miljöer och söker skydd.

Bladebait
Vid lite djupare fiske så använder jag mig ofta av metallbeten med spinnarblad bak i rumpan som till exempel. GUNKI JIGER 42 eller ILLEX DERACOUP.

Det som är riktigt bra med dessa beten är att man snabbt kan fiska av stora områden och även djupt. Betena imiterar en liten fisk med ett spinnarblad längt bak man kan fisk hem de med stadig hemtagning.

…vevstopp så att betet flyter uppåt och det är oftast då hugget kommer…

En riktigt fin sommar abborre som föll för en ILLEX DERACOUP.

Vilken teknik?
Fiskar jag med TN SLIM8 som är ett sjunkande bete så fiskar jag med mycket kortare pauser, antingen veva hem det hela tiden med lite olika tempon eller så fiskar jag hem den som en jigg, alltså knycker hem betet. Fiskar jag en crankbait som flyter eller svävar så vevar jag snabbt ner den i botten och låter skeden gå ner i botten och stöka runt sen så gör jag vevstopp så att betet flyter uppåt och det är oftast då hugget kommer eller precis när man ska veva ner den igen. Alltså veva snabbt ner till botten, stöt den i botten och pausa, håll i spöet för här kommer oftast hugget!

Här är ett exempel på en efterleksabborre som tog på en MUSH BOB som vevades hem bland grus och sten.

Spöt styr betet
Ett bete har förvisso en egen gång men det påverkas också till stor del av hur du styr betet i vattnet och vilket spö du använder. Ett för mjukt spö blir t. ex oanvändbart med ett bete som skapar mycket vibrationer eftersom du helt enkelt får svårare att styra betet och att kroka fisken.
Det spö jag rekommenderar till fiske med hårdbeten är ett spinnspö med mycket snabb och toppig aktion. Ett spö som har båda dessa egenskaper är ILLEX BLUE SHADOW B210 COVER METHOD. Spöet har en kastvikt på upp till 30 gram. I kombination med den ultralätta lågprofilrullen GUNKI 2000 HG har jag en kombo som täcker det mesta inom den här fiskemetoden.

Glöm inte tafsen
Tänk på att tafsen man använder har stor betydelse för betets gång och sjunkhastighet. Och ju mindre beten man har desto tydligare blir det. Jag brukar använda mig av Rapalaknuten som ger betet en mer naturlig gång. Här hittar ni en kort film på hur man knyter den.

Ut och testa hårdbeten – det kan faktiskt vara hela skillnaden på en dålig eller bra fiskedag.