Färska rapporten visar – kritiskt för gädda på flera håll
Hur mår fiskarna i landets fyra stora sjöar och haven? Svaret varierar beroende på vilka arter det handlar om, men när det gäller den populära gäddan så finns det anledning att vara återhållsam, konstaterar en färsk rapport från SLU Aqua.
SLU:s rapport avhandlar alltså läget i haven, Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren, och den utgör ett viktigt underlag för förvaltningen av fisk- och skaldjursbestånden. Som vanligt finns det både positiva och negativa tendenser, som presenteras nedan.
Positivt:
Bra utveckling för kolja i Nordsjön och Skagerrak, vitling i Nordsjön, äkta tunga i Skagerrak och Kattegatt och höstlekande sill i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. På dessa arter bedöms fisket kunna öka. Även för några av de nationellt förvaltade arterna ses en positiv utveckling och då i synnerhet i de stora sjöarna. Det gäller till exempel för lake och sik i Vänern och Vättern liksom för siklöja i Vättern och Mälaren. Positiva trender syns även för siken i Bottenviken vilket tyder på att beståndsstatusen är god och att fångsterna kan öka.
Negativt:
För torsken är läget fortsatt allvarligt och då i synnerhet för det östra beståndet i Östersjön och beståndet i Kattegatt.
Även för flera sillbestånd ges råd om minskat fiske eller fiskestopp. Vårlekande sill i Skagerrak, Kattegatt och sydvästra Östersjön bör till exempel inte fiskas alls. I Bottniska viken minskas strömmingsfisket något och för sill/strömming i centrala Östersjön (utom Rigabukten) sker en tydlig minskning.
I Vättern har rödingbeståndets återhämtning avstannat och det finns tendenser till en negativ utveckling.
För abborren är situationen generellt bra i de stora sjöarna, med starka bestånd i framför allt Mälaren och Hjälmaren. För abborren längs kusten har situationen varit relativt stabil under en längre tid, men då bestånden inte bedöms växa är rådet för kustabborren att fångsterna inte bör öka.
För gäddan i stora sjöarna råder databrist. Bedömning kan endast göras för Vänern, där Sveriges Sportfiske och Vattenvårdsförbund bidrar med dataunderlag, och där lyder rådet att fångsterna inte bör öka. Även för kustgäddan saknas data och enligt försiktighetsprincipen bör därför fångsterna inte ökas i Bottniska viken. I Egentliga Östersjön är situationen för gäddan kritisk, med kraftigt försvagade bestånd på flera håll.
Här kan du läsa hela rapporten!