Fiskeresan slutade i tragedi för det svenska sällskapet.

Färre okända miljögifter i framtiden

Publicerad Senast uppdaterad

Det finns många giftiga ämnen som vi inte känner till. Det ska forskare från Örebro universitet ändra på. I ett omfattande projekt ska de leta efter gifter vi inte visste fanns.

Projektet har fått namnet EnForce och kommer att engagera runt 40 forskare i sex år. Målet är att med nya metoder söka efter okända miljögifter och sedan studera deras beteenden på land och i vatten. Eftersom mycket är okänt lär processen bli ett detektivarbete.
– Det finns mängder av kemiska ämnen i vår miljö som vi idag inte vet någonting om, varken vilka ämnen det är eller hur de påverkar oss människor och vår miljö. Vi ska inom detta projekt systematiskt spåra upp de verkliga kemiska förövarna, istället för att leta efter dem som dagens instrument redan är bra på att mäta, säger Magnus Engwall, professor i biologi med inriktning mot ekotoxikologi vid Örebro universitet.

Det finns mängder av kemiska ämnen i vår miljö som vi idag inte vet någonting om, varken vilka ämnen det är eller hur de påverkar oss människor och vår miljö

Projektet finansieras med 48 miljoner kronor från KK-stiftelsen och nästan lika mycket i form av personal och utrustning från tio företag. Förhoppningen är att forskningen ska ge företagen möjlighet att utveckla bättre teknik för avgiftning och nya återvinningsmetoder för att producera giftfria material. Dessutom ska sanering av gammal industrimark bli effektivare, en nödvändig åtgärd i takt med att många områden frigörs till bostäder.
– Idag grävs jorden ofta upp och deponeras vilket kostar mycket pengar. Vi ska ta reda på var de verkliga riskerna finns, vilket leder till en bättre användning av saneringsresurserna. Det kan till exempel vara så att vissa miljögifter sitter så hårt fast att risken att de sprids är liten och då kan det vara lika bra att jorden får ligga kvar, förklarar Magnus Engwall.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman