Färre ålar på årets julbord – men fortfarande säljs den akut hotade fisken
Allt fler har slutat servera ål på julbordet. Men i landets södra delar säljs fortfarande den utrotningshotade och rödlistade fisken på flera håll – liksom i mer exklusiva saluhallar. Det visar Världsnaturfonden WWFs rundringning till restauranger, rederier och butiker som nu gjorts för fjärde gången. Organisationen står också för ett viktigt klargörande – ”odlad ål” finns inte. De kommer från samma akut hotade bestånd som alla ålar. Fångade i ynglestadiet och sedan matade i fångenskap för att växa sig stora.
Av det knappt 100-tal krogar, butiker och färjerederier WWF har kontaktat runt om i Sverige uppger en majoritet att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen.
– En växande skara krögare och restauranger har till exempel börjat servera rökt sej som alternativ till ål, vilket är positivt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
En återhämtningsplan för ålen i EU togs 2007, men läget är fortfarande kritiskt. Bara några få procent ålyngel återvandrar från Sargassohavet. Ålfisket i Sverige är förbjudet med undantag för yrkesfiskare med licens. När EU-ländernas insatser utvärderades år 2012 kunde man konstatera att de inte når målen i lagen.
Om ålen blivit mer ovanlig på julborden i mellersta Sverige behöver man inte leta länge för att hitta ål på menyn i Skåne, Öland och Blekinge.
Odlad ål INTE bättre!
WWF har under många år arbetat för att minska konsumtionen av ål, öka skyddet och få till stånd bättre återhämtning. Fiskhandlare och krogar i Stockholmstrakten uppger att efterfrågan är en generationsfråga. Oftast är det konsumenter över 50 år som vill ha ål. Yngre generationer frågar inte heller efter lutfisk där efterfrågan minskat kraftigt.
Dagligvaruhandeln och storköken har i princip tagit bort ålen.
– När en art är så starkt hotad är varje individ som överlever viktig för att beståndet ska återväxa. Trenden går mot en ökad medvetenhet och större andel miljöcertifierade fiskprodukter där man gör mer selektiva inköp, säger Inger Näslund, WWF.
Fortfarande tror en del att ”odlad ål” är bättre än vildfångad. Men det stämmer inte, menar WWF. Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap. Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen.
WWF arbetar för att stärka skyddet för det marina livet i havet, en hållbar förvaltning av alla fiskbestånd och att påverka elbolagen att skapa vandringsvägar för ål förbi turbinerna.
Läs mer på www.wwf.se.
Morgan Fihn