EU-pengar till norrlandsvatten

Publicerad

EU-kommissionen har beviljat drygt 4 miljoner euro till naturvårdsprojektet ReMiBar. Syftet med projektet är att minska antalet vandringshinder i fem stora vattensystem i Norr- och Västerbotten orsakade av trummor och dammar.
Projektet, som startade den 1 september och ska pågå under fem år, är ett av Sveriges största åtgärdsprojekt i sötvatten. Trafikverket är projektägare men i samarbetet ingår även länsstyrelserna i Norrbotten och Västerbotten, Skogsstyrelsen, SCA Skog i Norrbotten och Västerbotten, Holmen Skog, SveaSkog i Norrbotten och Västerbotten.
Arbetet sker inom Natura 2000-vattendrag och målet är att öka förutsättningarna för de utpekade arterna lax, flodpärlmussla, stensimpa och utter samt deras livsmiljöer. Totalt ska drygt 300 vandringshinder undanröjas.
De vattensystem som berörs av projektet är Ängesån (del av Torne- och Kalix älvsystem), Råneälven, Varjisån (del av Piteälven), Lögdeälven och Sävarån.
– En viktig del av projektet är också den informations- och utbildningsinsats som vi kommer göra, säger Niklas Kemi, miljöspecialist på Trafikverket.
I den ingår bland annat att anordna utbildningar, seminarier och exkursioner riktade mot entreprenörer, väghållare, markägare, myndigheter med flera för att undvika att vandringshinder uppstår i framtiden. Projektet kommer också att bygga upp demonstrationsytor i både Norrbotten och Västerbotten för att visa på hur man kan bygga så vandringshinder undviks.
Vill du lära dig mer om vandringshinder och vattenkraft? Klicka här.Morgan Fihn