EU godkänner skadligt djuphavsfiske
I dag röstade EU-parlamentet nej till att stoppa bottentrålning på djuphavet. Parlamentet godkände också ett nytt fiskeavtal mellan EU och Marocko.
– Det är sorgligt att parlamentet inte klarar av att sätta stopp för en av de mest destruktiva fiskemetoder som finns. Det är mycket få båtar som ägnar sig åt ett riktat fiske mot djuphavet och de har tyvärr lyckats lura i EU-parlamentarikerna att ett stopp för djuphavstrålning skulle leda till tusentals förlorade jobb i fiskeindustrin, vilket inte stämmer, säger Isabella Lövin, EU-parlamentariker för Miljöpartiet de gröna.
Överfiske har gjort att fiskare sökt sig till allt mer otillgängliga vatten. Ett fåtal båtar använder bottentrålning på djup ända ner till 1500 meter – en metod som gör en oerhörd skada på djuphavet. Hundratals forskare har uppmanat EU-parlamentet att rösta för att stoppa denna fiskemetod, helt i enlighet med FN-resolutioner. Djur och koraller i det kalla och mörka djuphavet växer mycket långsamt och är extremt känsliga för överfiske.
Fortsatt fiske i Västsahara
Det nya fiskeavtalet med Marocko som godkändes i dag ger EU-fartyg tillgång till vattnen utanför Västsahara, som är ockuperat av Marocko sedan 1975. Enligt folkrätten har Marocko inte rätt att sälja Västsaharas naturresurser utan godkännande av västsaharierna.
– Det är tragiskt att EU-parlamentet godkänner detta avtal som bryter mot folkrätten, och det är en sorglig ironi att detta sker på FN:s internationella dag för mänskliga rättigheter. Men vi tänker inte släppa frågan. Nu fortsätter vi att sätta press på kommissionen och på Marocko så att de redovisar hur avtalet implementeras. Parlamentet har fått omfattande löften om att avtalet skall respektera mänskliga rättigheter och att vi ska få all nödvändig information om hur pengarna från avtalet används. Detta är inte över ännu, säger Isabella Lövin.
– Dagens omröstningar visar att kampen för ett hållbart fiske inte tar slut bara för att vi EU har antagit en ny ram för fiskepolitiken. Vi kommer att behöva fortsätta kämpa för att fiske i alla havsområden ska skydda miljön och för att fiskeavtal med andra länder ska vara rättvisa, säger Isabella Lövin.
300 000 namnunderskrifter
Nyligen arrangerade organisationerna FishLove och BLOOM Association en namninsamling för att protestera mot bottentrålning – och i förhoppning att påverka beslutsfattarna. Trots nästan 300 000 underskrifter beslutades alltså i dag om fortsatt industriell förstörelse av de känsliga djuphavsbottnarna.