Gårdagens fiskelitteratur visar vägen till framgång. Foto: Gunnar Westrin

Ett hallon för laxen

Publicerad

Gunnar Westrin är en legendar inom svenskt flugfiske. Han är förmodligen också en av mycket få som fiskat lax med en hallonimitation på tafsen.

Jag har fiskat med fluga och flugspö hela mitt aktiva sportfiskeliv. Till detta kan läggas ett brinnande intresse för insekter. Redan som tioåring hade jag samlat ihop min första insektslåda. Det enda förbehållet kom från mamma, som förbjöd mig att samla på fjärilar. De var helt enkelt för vackra för att nålas i en låda.

Åren gick och intresset växte och i början på 70-talet införskaffade jag mina första böcker i ämnet, skrivna av entomologen och flugfiskaren Preben Torp Jacobsen. Min bibel den tiden var hans bok ”Torrflugfiske” som på svenska kom ut med en förstaupplaga 1967. Det som särskilt fångade mitt intresse var den biologiska ordningen i slutet på boken, med några viktiga dagsländor med dess nymfer, tabeller som visade på dagsländors engelska och latinska namn, flygtid, krokstorlekar, mönster som dun och spinner. Här presenterades sådana kändisar som Large dark Olive och Baetis rhodani. dunstadiet med typer som Blue Dun, Greenwells Glory och som spinner exempelvis Red Spinner och Lunns Particular. På den tiden fanns få svenska namn på kusarna.

Ett tiotal år senare fiskade jag efter en underskön liten älv norr om Trondheim. Vattendraget innehöll mest havsöring och en del lax. Preben Torp Jacobsens dagsländor och nymfer fungerade alldeles utmärkt, framför allt på havsöringen.

Ryktet hade gått om två gigantiska laxar som hade parkerat under vägbron, fiskar som helt resolut hade ignorerade allt vad flugor anbelangade. En kväll promenerade jag ner till bron, eftersom jag var nyfiken på fiskarna, stannade på vägen för att plocka en handfull med smarriga hallon från ett snår.

De två storlaxarna fanns kvar under bron. Jag blev upphetsad, famlade lite med hallonen, varefter ett bär ramlade ner på vattenytan. Då steg den största laxen och tog bäret med dunder och brak. Den kvällen ringde jag polaren och bad honom binda upp några hallon på krokstorlek 8.

Gunnar Westrin