Eon vill lägga ån i ett rör
Kraftbolaget Eon vill nästintill torrlägga Laxsjöån för att leda vatten till Rundbackens vattenkraftverk i Ljustorp, Medelpad. Bolagets informationschef Jonas Andrén ser inga ekologiska problem med att flytta vatten från åfåran till en plasttub.
Kraftbolaget Eon vill i gräva ner en drygt fyra kilo meter lång plaststub för att leda Laxsjöåns vatten direkt från Storlaxsjön till Rundbackens kraftverk. Kvar i åfåran vill Eon lämna 100 liter/sekund, trots att länsstyrelsen förordar minst 350 liter/sekund. Eon:s informationschef Jonas Andrén tycker däremot inte att de är snåla.
– När det tycker jag inte. Periodvis rinner 90 liter/sekund i ån, detta kommer enbart från läckage i våra dammluckor. Nu vill vi ju öka till 100 liter/sekund.
Hittills har samtliga remissinstanser varit emot planerna att förlägga ån i ett rör. Såhär säger Andrén om motståndet.
– Jag har respekt för deras åsikter, men tycker ändå att projektet är bra.
Han menar att det finns en möjlighet att förena produktion av el och bevarande av natur och ekologi – och att man skulle kunna göra detta på ett bra sätt. Hur detta är tänkt, går han inte in på.
Elisabet Nilsson från Naturskyddsföreningen i Timrå menar att stora naturintressen riskeras om vattnet i Laxsjöån skulle ledas i en plasttub.
– Jag vet att det finns utter här. Det finns strömstare, forsärla och öring i ån. Det är fin bottenfauna. Jag kan inte föreställa mig att man ska få döda den här ån, säger hon till Sr.se.
Eon ser en stor effektiviseringspotential med projektet, men enligt Sr.se men för E.ON s totala produktion handlar det om en ökning på mindre än en promille. Då reportern påtalar detta ändrar sig Andrén och menar att projektet är en principsak.
Läs tidigare notiser om Eon och Rundbackens vattenkraftverk.
Morgan Fihn