Eon överklagar
Sommaren 2009 ansökte Eon om att få riva Rundbackens kraftstation i Medelpad. Man ville riva den gamla och bygga en ny anläggning. Miljödomstolen gav avslag men nu väljer man att överklaga.
– Det är rätt väg att gå, säger informationschefen Jonas Andrén till dagbladet.se.
Miljödomstolen menade att riskerna med att riva och bygga ny anläggning var för stora i proportion till den ringa mängd energivinst som skulle uppnås. I domen skrev man: ”Motsvarande mängd elkraft borde kunna produceras på annat sätt med bättre förväntad lönsamhet och med en mindre grad av miljöpåverkan”. Man ansåg även att projektet var en olägenhet enligt miljöbalken.
Trots detta väljer Eon att överklaga domen.
– Vi har analyserat alla våra alternativ grundligt och kommit fram till att det här är rätt väg att gå, säger Jonas Andrén till Dagbladet.se.
Christer Borg, Älvräddarna, ställer sig frågande till Eon och deras miljötänk.
– När riksdagen hade utfrågning om biologisk mångfald i höstas var Eon:s vice vd och deras biolog där för att redogöra för ett bra sätt att arbeta i frågan. När de nu får avslag från miljödomstolen då de vill lägga en å i ett en tub – så överklagar de beslutet. Jag tycker det är ett mycket märkligt miljöarbete, säger Christer.
Jonas Andrén anser till motsats mot miljödomstolen och Älvräddarna att projektet tar miljöaspekten på största allvar..
– Vi tycker fortfarande att det här är ett bra projekt som gör det möjligt att öka produktionen av förnybar el samtidigt som de lokala miljöfrågorna kan hanteras på ett bra sätt, säger Jonas Andrén till Dagbladet.se.
Här kan du läsa hela artikeln.
Vill du lära dig mer om vattenkraft och dess miljöpåverkan? Klicka här.
Morgan Fihn