Annons: Sponsrat innehåll

Enkelt om ekolod – bli en bättre fiskare

Publisert Sist oppdatert

Som ny i fiskets magiska värld kan det vara svårt att förstå sig på ekolod med alla tekniska hjälpmedel och begrepp. Kanske undrar du varför man behöver ett ekolod eller plotter? Och vad är en ekolodsgivare egentligen? Här får du god hjälp av Jani Kaski, marknadsföringsansvarig på Lowrance i Sverige.

Är du ny på sportfiske eller har du kanske just blivit båtägare? Här får du lite tips om grunderna i ekolod och hur det fungerar. Vi lovar att lite ny kunskap kommer göra ditt fiske mycket roligare och framförallt lärorikt.
Jani Kaski är expert på den välkända och populära marinelektroniken från Lowrance.
– Med ett ekolod kan du fokusera ditt fiske till områden där du antingen ser fisk eller intressant struktur, förändringar på bottenmiljön, som grynnor, branter, växtlighet, och så vidare. Utan ett ekolod gäller det att kunna läsa vattnet och miljön för att förstå vad det är som händer under ytan. Här kommer ekolodet väl till pass. Det är dina öron och ögon under ytan, kan man säga. Utan ekolodet är det mycket svårare att hitta fisken eftersom du inte vet var de är eller har lika bra koll på i vilka områden fisken håller till, säger Jani Kaski.

Plotter eller ekolod?

Vill du ha sjökortsplotter, ett ekolod eller en kombination? Är du intresserad av att göra dina egna djupkartor och kunna se var på sjön du fiskar eller planera din fiskedag med waypoints på områden som du tycker ser intressanta ut? Då är kombimaskinen valet för dig. Du får då fördelen med att se hur sjöns djup varierar och kan på så sätt redan innan du fiskar märka ut en plats som du tror är bra. Fiskar gillar generellt att det finns en förändring av djupet eller i strukturen. Det hjälper plottern dig att se rent grafiskt. Vill du däremot göra det superenkelt och bara är intresserad av djupet och temperaturen så fungerar en enklare modell med bara ekolod för att göra fisket mer spännande.

Givaren ger information till ekolodet

– För att ekolodet ska kunna skicka och ta emot signaler som registrerar allt under ytan behövs en givare. Ofta monteras den på båtens akterspegel, inuti skrovet eller på en elmotor. Den skickar ekolodssignaler (”pingar”) ner i vattnet och tar sedan emot ekon från signalerna. Tänk dig att du står i en tunnel och ropar. Då hör du dina egna rop men med en något annorlunda ton. Likadant fungerar ekolodet och gör det så smart att det kan ”höra” skillnaden på ljudet och på så vis visa vad som finns under givaren. I regel visar ekolodet fisk som en liten bågform, eller som en rak linje, beroende på fiskens och båtens rörelser. Därför är även placeringen av givaren på din båt eller kajak mycket viktig, dålig placering ger dåligt ”ljud” och påverkar även bilden du får upp på skärmen, förklarar Jani.

Olika typer av givare

När du väljer givare måste du tänka på vad du vill se på din ekolodsskärm. Det finns olika funktioner som ger olika resultat. Nedan förklarar vi några begrepp som du kanske hört talas om

  • DownScan – visar en fotoliknande vy av det som är under båten. Det underlättar att identifiera bottenstruktur som gräs, sten, grenar och så vidare där fisken gärna håller till. Den informationen gör att du kan placera betet på exakt rätt ställe.
  • SideScan – ger dig en bild av vad som befinner sig på var sida om båten, så långt ut som 90 meter på varje sida. Detta används ofta för att söka efter struktur samt både bytes- och rovfisk.
  • StructureScan 3D – Är en teknik som ger dig en verklighetstrogen 3D-vy av botten under och vid sidorna om båten.
  • CHIRP-ekolod – Kallas även 2D- eller traditionellt ekolod. Där visar givaren vad som befinner sig under givaren och ”skjuter” ljudet i en konform. Det betyder att på djupare vatten täcker den mer yta av botten än på grunt. CHIRP har även fördelen att den använder sig av flera ljudfrekvenser, vilket ger en tydligare bild på varje fisk om de står tätt.
  • FishReveal – är en kombination av DownScan och CHIRP som gör det mycket enklare för ett ovant öga att urskilja vad som är fisk och gräs om du fiskar i vatten med mycket växtlighet.

Välj rätt ekolod

– Ekolod finns i många olika prisklasser, med olika avancerade funktioner. Lowrance har lösningen – oavsett vilken nivå du befinner dig på, informerar Jani och fortsätter: Ett tips är att starta med att fundera över var du fiskar, hur du vill fiska och vilken investering du är villig att göra. Jag brukar säga att det är ingen idé att köpa en sportbil om du bara kör på grusvägar. Visst är det med stor sannolikhet väldigt kul men den är inte optimal för användningen. Precis samma gäller det med ekolod – fiskar du i mindre vatten och sporadiskt några gånger i månaden så är ett enklare ekolod med stor sannolikhet alldeles utmärkt för dina behov och är oftast lättare att lära sig att använda till sin fulla potential. Så småningom kanske du blir mer intresserad och tycker tekniken är något som lyfter upplevelsen på sjön, vilket leder till att du ser rimligheten i att investera i mer avancerat ekolod som vår flaggskeppsmodell HDS Live eller rent av live-ekolod som ActiveTarget.

ActiveTarget™ – fiske i realtid

Live-ekolodet har du säkert hört talas om på senare tid och inte minst sagt sett på olika fiskefilmer. Denna teknik gör det möjligt att se fisken under ytan, nästan som att sticka ner huvudet under ytan. Du ser till och med hur fisken simmar runt och slår med fenorna nere i vattnet. Du har full koll på var fisken befinner sig och kan alltså presentera betet och se fiskens reaktioner i realtid. Det är en teknik som ger dig som sportfiskare så mycket information och kunskap som man tidigare inte kunnat få.
– Det finns ännu fler fantastiska funktioner och hjälpmedel, som kan göra dig till en bättre sportfiskare. Med det menar jag inte att du kommer fånga mer fisk bara för att du har teknologin, utan att du får så mycket information som gör att du kan bygga din kunskapsbank över hur fisken rör sig, beter sig och vad som fungerar under de olika årstiderna. Men kom ihåg att även ett enklare ekolod ger dig stora fördelar.

– Jag förstår att det är mycket att ta in och lära sig. Miitt råd är att du besöker din lokala sportfiskebutik så kan personalen där hjälpa dig att hitta rätt produkt för dina behov nu och för framtiden. Du har även vår hemsida samt Facebook-sida där det finns massor av goda råd och konkreta tips, avslutar Jani Kaski.

Här kan du läsa mer om grunderna för ekolod, givare och sjökortsplotter.