En tragedi för bonitofisket
De senaste veckorna har nästan hela sportfiskesverige haft boniotfeber. En spännande gäst skrämde bort hösttröttheten och vi vallfärdade till Bua. Nu säljs boniton i Göteborgs Fiskhamn.
Genom Team Isolas blogg fick vi i morse reda på att tre lådor bonito sålts på Fiskauktionen i Göteborg i morse. Vi ringde naturligtvis upp fiskauktionen för att få uppgifterna bekräftade och ta reda på vilken båt som landat fisken. Det visade sig att det sålts bonito både i dag och i fredags. Vem som sålt boniton ville man inte berätta. Vi ringde vidare till Fiskeriverket som förvisso bekräftade att allt som landas ska rapporteras till dem men att man ville kolla med sina jurister innan man lämnade ut några uppgifter om vem som landat fisken. Kilopriset för de tre lådor på sammanlagt 29 kilo bonito som såldes i dag var strax under 90 kr. Summerar vi det totala värdet av fångsten och räknar bort de kostnader som man rimligtvis haft för att fånga och transportera fisken till Göteborg ser vi att någon tjänat några sketna tusenlappar. För havssportfisket har samma fiskar betytt ett uppsving ingen trodde var möjligt. Räknar vi snabbt på vad havsfiskeentusiasterna som dragit till Bua spenderat hamnar vi lätt på det hundradubbla!
Som vanligt när det gäller svensk fiskeförvaltning blir den enskildes girighet det som sätter stopp för de mångas rätt att nyttja fiskeresursen. Nu handlar det dessutom om en art, som under rätt förutsättningar, kanske skulle kunnat etablera sig i Sverige. Vi har sett det förr med havsabborren och multen. Dessa bägge fiskar har för övrigt funnits i landet i över tjugo år men är fortfarande illegala invandrare utan rättsligt skydd.
Det enda rimliga är att Fiskeriverket reagerar snabbt och inför förbud för fiske med mängdfångande redskap och rimliga begränsningar för sportfisket. Tokstollar med nät i våra vatten är lika illa som tokstollar med vapen i våra skogar. För hur skulle det se ut om var och varannan människa sprang omkring och sköt en älg eller ett rådjur närhelst man hade lust? Otänkbart eller hur? I vattnet däremot kan man göra nästan vad som helst, helt lagligt. Och råkar det vara olagligt så är risken att någon skulle åka dit i det närmaste obefintlig. När ska vi ta steget från en fiskepolitik som hör hemma i en bananrepublik till en som anstår ett civiliserat land?
Anders Nicander