Efter Hednäs: Här är nästa kraftverk som står på önskelistan
Skellefteå Krafts beslut att inte söka fortsatt tillstånd för Hednäs kraftstation möttes av stor glädje bland svenska sportfiskare och laxvänner. Efter utrivningen öppnas många mil älv för fisken att vandra upp i.
Skellefteå kraft gör bedömningen att det inte finns en grund för fortsatt drift av Hednäs kraftverk. De åtgärder som krävs för att möta de moderna miljövillkoren är inte rimliga givet den elsystemsnytta kraftverket har, skriver de själva.
Däremot presenteras det inga detaljer kring när kraftverket ska börja rivas. Men när det sker då kommer många att jubla.
– Det handlar om 10 mil älv som laxen får en möjlighet att återetablera sig i, säger Thomas Johansson, generalsekretare i Stiftelsen för Östersjölaxen, till Fiskejournalen.
Den senaste säsongen lyckades bara 24 laxar ta sig förbi den befintliga fiskvägen som finns vid Hednäs kraftstation. Det betyder att endast 24 laxar ska sköta återetableringen på de drygt 10 milen av Åbyälven uppströms dammen. En älv som nyligen restaurerats och där lek och uppväxtområden för laxen har återskapats.
Thomas Johansson och många andra har kämpat för detta i flera decennier, och frågan är vilka fiskhindrande kraftverk som står högst på deras önskelista efter detta.
– Det skulle väl vara Öreälven med Agnnäs, och Åman i Vindelälvens övre delar. Även de ägs av Skellefteå kraft, säger Thomas Johansson.
Även Christer Borg, Älvräddarna generalsekreterare applåderar Skellefteå Krafts beslut.
– Skellefteå Kraft ska ha en eloge för att de, till skillnad från till exempel Tekniska Verken i Linköping, avvecklar sina olönsamma kraftverk istället för att sälja dem vidare till andra aktörer. Att avveckla istället för att sälja vidare är det bästa, proportionerligt sätt, för de som bor i regionen eller kommunen, säger han till Fiskejournalen.
Kan du dra några slutsatser efter Långforsen (Jämtktraft) och Hednäs? Är det kommunala bolag som visar vägen?
– Nja, både ock. I de fallen visar de rätt väg, i fallet med Tekniska Verken visar de fel väg. Men sant är att kommunala bolag har möjligheten på ett annat sätt än de som bara ska drivas av marknads- och vinstlogik.