Med hjälp av ekolod kan fisket bli mer lärorikt och mindre slumpartat. Foto: Ingemar Olsson

Effektivare ismete med ekolod

Publicerad Senast uppdaterad

Har du svårt att finna fisken under isen? I så fall kanske ett ekolod kan vara en bra idé. Men hur fungerar det och vad ska man tänka på? Ingemar Olsson från Rapala Proguide beskriver hur ekolodet hjälper vid ismete efter grov gädda.

När vattnet ligger öppet är ekolodet en självklarhet för de flesta båtfiskare. Men när sjöarna fryser ger sig många ut på måfå, och tvingas ofta lämna efter sig mängder av hål innan fisken hittats. Säkert bra för konditionen, men knappast för att stilla hungern efter hugg. En som alltid packar med ekolodet är Ingemar Olsson. Han tycker att det ger en överlägsen möjlighet att snabbt hitta de platser där fisken står. När Ingemar ismetar gäddan i djupa sjöar så vill han gärna hitta grundplatåer nära större djup och djupkanter från 4-20 meter.
– Kanterna är ofta bra hela dagen medan platåerna kan ge riktigt bra med fisk en kortare stund, berättar han.

Kanterna är ofta bra hela dagen medan platåerna kan ge riktigt bra med fisk en kortare stund

Om sjön redan är loggad så hjälper det ju enormt, men för många av de sjöar i Norrbotten där Ingemar fiskar saknas sjökort.
– Då är ekolodet till ännu större hjälp. Jag har en modell där jag själv kan göra ett kort när jag fått in tillräckligt med positioner. Det underlättar förstås fisket nästa gång man fiskar på samma plats, berättar han.
När han tittat sig omkring och fått en ungefärlig bild av hur botten bör se ut så borras ett hål upp. Ingemar använder ett Deeper pro + som via wi-fi kopplas till mobilen. Ekolodet stoppas i hålet och aktiveras så fort det hamnar i vattnet.

givare is eko
givare is eko

När Ingemar hittat en plats som ser lovande ut ger han den en ordentlig chans. – Om djupförhållandet är bra och det dessutom syns betesfisk på lodet så har du hamnat rätt. På sådana platser finns det alltid predatorfisk i närheten! Är du på en het plats är det bättre att fiska av olika djup än att borra en massa närliggande hål så fort det inte nappar, berättar han. Om Ingemar hittat en bra brant så väjer han att placera betet pelagiskt på ungefär halva djupet.
– Ibland kommer det genast upp en fisk underifrån för att inspektera vad som är på gång. Andra gånger går det trögare och då justeras betet i höjdled, berättar Ingemar.

Ibland kommer det genast upp en fisk underifrån för att inspektera vad som är på gång

Sikten avgör hur ofta djupet varieras och vilka djup som fiskas av. I grumliga sjöar är det bra idé att flytta betet mer aktivt och testa djup från botten upp till iskanten. Ekolodet hjälper dig att följa betesdjupet exakt.

Stapel till höger visar i realtid vad som sker. Till vänster kan man följa vad som skett tidigare.
Stapeln till höger visar i realtid vad som sker. Till vänster ses det som skett tidigare.

I klara sjöar är det ofta bättre att placera betet en halv till tre meter under isen och invänta hugg. Glöm inte att titta på ekolodet när du flyttar betet. Man lär sig mycket om hur olika arter reagerar när betet flyttas mellan olika djup, berättar Ingemar.

Gäddan syns som ett grönt streck och har inspekterat mörten en tid innan den går upp för att hugga.
Gäddan syns som ett grönt streck och har inspekterat mörten en tid innan den går upp för att hugga.

Andra giftiga platser efter grov gädda är strömsatta vatten. Här är djupet ofta mindre och isen mer riskabel.
– Jag fiskar gärna av strömkanter och stora bakvatten. Ett större eller mindre sel är ofta ett säkert kort. Här står gäddorna grunt och är ofta huggvilliga. Men tänk på att isen är riskabel där vattnet strömmar. På bara några steg kan tjockleken variera flera decimeter. Så använd alltid isdubbar och en flytoverall eller torrdräkt, avslutar Ingemar.

Vi tackar för tipsen och hoppas att många fått lust att testa ekolodets möjligheter också från isen.

Hans Hällman