Dammen och kraftverket vid Ätrafors har blivit en dödsfälla för fisk. Foto: Mikael Henriksson

Dödsfällan vid Ätrafors: ”Detta är djurplågeri”

Publicerad

Ska det verkligen behöva dröja ända till 2027 innan denna tragedi åtgärdas? Den frågan ställer sig fiskeentusiasten Mikael Henriksson, som rapporterar om både döda ålar och gösar i Ätran.

En av flera döda fiskar vid dammgallret. Foto: Mikael Henriksson

Fiskejournalen har flera gånger uppmärksammat situationen vid dammen och kraftverket i Ätrafors i Halland. Det handlar om att lax, öring och andra fiskar luras upp i den gamla fåran när vattnet släpps på, men där många går döden till mötes när vattnet sinar. Mikael Henriksson möttes av en skräcksyn när han besökte dammen nyligen.

– Det var ingen trevlig utflykt, utan luktade kadaver. Det var fullt ös i tappningen och fiskar som lurats upp i dödsrännan. Och i dammgallren låg det fiskar stendöda, bland annat flera ålar som fastnat i gallren, och även stora gösar, berättar Mikael Henriksson.

Han frågar sig hur detta djurplågeri kan få fortsätta, och undrar varför politiker eller myndigheter inte griper in och sätter stopp för eländet.

– Jag har varit här många gånger och sett samma sak, och även anmält det till länsstyrelsen, men det har inte gett resultat. Och enligt den nationella planen för vattenkraften så dröjer det tills 2027 innan ytterligare miljöåtgärder ska göras i Ätran. Och allra värst är det naturligtvis med ålen som är utrotningshotad, säger en besviken Mikael Henriksson.

Senast i februari 2018 anmälde exempelvis Älvräddarna förhållandena i Ätrafors som en allvarlig miljöskada, där ägarna är Uniper/Sydkraft Power, före detta E.ON. De krävde en minimitappning på 8,13 kubikmeter per sekund, men uppenbarligen har anmälan inte fått önskvärd respons.

– Det här borde vara ett brott, framför allt djurplågeriet. Vi skulle kunna ha ett av landets bästa fiske i Ätran, men alldeles för få verkar bry sig, säger Mikael Henriksson och suckar.

Även biologen Ingemar Alenäs rapporterar kontinuerligt om situationen i Ätran, vilket du kan följa på hans blogg!

Läs mer om dammar i Fiskejournalen:

Folk gör uppror – rev damm som hindrade fisk