Detta var Älvräddarnas tre sämsta händelser under 2021
Det har hänt mycket kring fisket och fiskevården i Sverige det senaste året – och under hösten har det eskalerat i samband med SVT-trilogin Fiskarnas Rike, Uppdrag Gransknings program ”Den sista ålen” och Älvräddarnas kampanj mot regeringen och riksdagen där de kräver miljöåtgärder i vattenkraftverken.
Men vad var egentligen det absolut BÄSTA och SÄMSTA som hände enligt Älvräddarnas under 2021. Svaret får du i Fiskejournalen, och vi börjar med den tråkiga delen.
SÄMSTA:
1) I flera domstolsmål har olika domstolar godkänt produktionsökningar med så kallade ”ändringstillstånd” i storskaliga vattenkraftverk, bland annat i Untra i Dalälven. Älvräddarna ser den uppenbara risken att dessa kraftverksägare nu på ett lite fult sätt skaffat sig så kallade ”moderna miljövillkor”, vilket är syftet med de kommande omprövningarna för att miljöanpassa vattenkraften. Eftersom domstolen samtidigt godkände att de inte behövde vidta några som helst miljöanpassningar, till exempel fiskvägar, har nu dessa bolag ”rundat hörnet” och kan förmodligen fortsätta som idag, helt utan miljöanpassning, i fyrtio år till. Hur tänkte domstolarna och politiken, som skapade de nya paragraferna 2019, här?
2) Rickard Nordin, riksdagsledamot och talesperson för klimat och energi i C, uttryckte som sin mening till dåvarande miljö- och klimatminister Per Bolund att miljöorganisationer som inte håller med regeringen (och därmed riksdagen), om de för stunden gällande energipolitiska målen på detaljnivå, inte ska få ta del av statliga bidrag. Älvräddarna vill till exempel att vattenkraft ska miljöanpassas på ett rimligt vis, men politiken vill ha så lite av den varan som möjligt. Hur ska olika röster kunna höras i ett demokratiskt samhälle om bara de som tycker exakt som majoriteten får ekonomiskt stöd, men inte andra?
3) En majoritet i Miljö- och jordbruksutskottet framlade i ett så kallat utskottsinitiativ att även småskalig vattenkraft ska skyddas med obskyra och icke sanningsenliga argument om elsystemet, såsom den storskaliga vattenkraften. Målet är att miljöanpassningar ska vara så små som möjligt, för att skydda en olönsam bransch som bidrar med oerhört begränsade mängder elproduktion och absolut noll reglerförmåga. S, MP, V och L reserverade sig mot utskottsinitiativet, tack för det.
Följ Fiskejournalen på Facebook och Instagram för fler spännande nyheter och händelser!