Annons: Sponsrat innehåll

Denilrännan tar fisken förbi hindret

Publicerat Senast uppdaterad

Vad gör man när man vill ta bort ett vandringshinder för fisken, men det inte är möjligt att riva ut eller skapa ett naturligt omlöp? Lösningen kan vara en denilränna, som den utanför Tranås Energis kontor.

För över hundra år sedan bildades Tranås Elverk och man började producera el av vattenkraft i Svartån. Det första vattenkraftverket uppfördes vid Tranås Kvarn, där företaget, som idag heter Tranås Energi, fortfarande har sitt kontor.

I början av 2000-talet togs en ny fiskvårdsplan för Svartån fram. Man ville skapa bättre förutsättningar för öringen som vandrar upp i Svartån från Sommen för att leka, och de tre vattenkraftverken på sträckan, som alla lagts ned trettio år tidigare, utgjorde vandringshinder. Lösningen blev att en damm revs ut och två fiskvägar byggdes i ett samarbete mellan bland annat Tranås Energi, Tranås kommun och Lions.

En teknisk lösning

Utanför Tranås Energis kontor var det ont om plats, mycket hinner förändras i en stad under hundra år och det fanns inte möjlighet att riva ut dammen eller utrymme att bygga ett naturligt omlöp. Istället valde man en teknisk lösning för att göra det möjligt för fisken att ta sig förbi den ca två meter höga nivåskillnaden. Det blev en så kallad denilränna.

Rännan är byggd i zickzack och är totalt ca 30 meter lång. Mot botten av rännan sitter lameller av trä med jämna mellanrum och när vattnet rusar ner i rännan bildas virvlar vid lamellerna, så att vattnet bromsas upp. Trots att vattnet ser ut att forsa går det alltså mycket långsammare i rännans botten och den motsvarar där en lutning på 2-3 % istället för den verkliga, som ligger på 7-10 %. På så sätt orkar i princip alla fiskarter i området ta sig upp. Rännan används främst av öring, men även av ål, abborre, braxen, vimma och mört. I rännan sitter en kamera som filmar allt som rör sig förbi den och på så sätt kan man se att rännan fungerar bra.

Tack vare de åtgärder som gjorts i Svartån kan fisken idag ta sig ända från sjön Sommen till Stalpet i Aneby. Genom regelbundet elfiske på olika platser kan man också se att antalet öringar på sträckan blir fler, vilket bådar gott för framtiden.

Idag har även alla Tranås Energis aktiva vattenkraftverk fått fiskvägar och endast en gammal kvarndamm återstår att anpassas. Teckna ett fiskvänligare elavtal du också, och bidra till ökad biologisk mångfald i våra vatten.