Valet av pimpelkrok kan vara av största vikt för ett lyckat fiske.

Den avgörande kroken

Publisert Sist oppdatert

Få detaljer är så väsentliga som valet av pimpelkrok. Även om man agnar med mask, maggot eller något annat för fisken väldoftande agn spelar kroken en mycket viktig roll.

Riktigt långt tillbaka lär man ha skurit bitar av tickor, alltså svampar som växer på träd och buskar, och satt på kroken för att locka abborren under isfisket. Lite längre fram surrade man lite rött garn runt kroken för att göra den mer livfull. När epoxilimmet kom lärde man sig att färga det annars transparenta limmet och droppa i centrum av trekrokar – lyskroken var uppfunnen.

I dag finns det mängder av olika pimpelkrokar på marknaden och många drivna abborrfiskare gör sina egna. Här finns stort utrymme för kreativiteten. Lim, garn och färgad silikon är material som man brukar använda. Men låt inte ordet ”brukar” stoppa dig! Utveckling börjar med att någon testar något nytt. Vilka färger och material som funkar bäst skiljer sig från dag till dag, sjö till sjö och fiskare till fiskare. De som pimplar mycket har sina favoriter som de oftast kör med. Generellt kan man dela upp i skrika och naturliga färger. I klart vatten brukar man vilja ha lugnare färger medan man i brunt vatten väljer skrikigare färger. Men inga regler saknar undantag!

En lite längre länk mellan pirk och krok ökar ofta attraktionskraften på betet. Men ryck försiktigt. En lång länk kan få pirken att hänga sig.

En pimpelkrok kan vara både trekrok och enkelkrok. Storleken anpassas främst efter pirken. Kroken påverkar pirkens gång och ska därför varken vara för stor eller för liten. Sen handlar det en del om vilken storlek på abborre man är ute efter. Tävlingsfiskaren som jagar de minsta vill ofta ha riktigt liten krok. Men krokens storlek kan också påverka fiskens huggvilja. Är abborren riktigt vinterkinkig kan en liten krok locka mer än en stor. Men för den som mest pimplar abborre för att det är så galet kul är en krok i storlek 10-14 ofta lagom.

Lyskroken fästs i pirken med en pimpellänk.

Kroken fästs i pirken med en lite länk. Men det har visat sig att lite längre länkar på 2-5 centimeter ibland är bättre än en kort.

Färg, form och material på pimpelkroken är minst lika viktigt som vilken pirk man använder. Man därför ha med flera pimpelkrokar i olika färg och utförande på isen. En mindre flugask med foam är perfekt för att förvara krokarna på ett överskådligt sätt.