Det blev Moderaternas och Kristdemokraternas budget som röstades igenom.

Del 3: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Publicerad

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Det pågår en diskussion om bottentrålning av i första hand torsk. Vas anser ni om det? Ska vi fortsätta eller bör metoderna ändras?

Centerpartiet anser att bottentrålningen måste förändras för att bli mer hållbar. Exempel på åtgärder som skulle kunna göra trålningen mer skonsam är flyktvägar, rist eller galler i trålen. Andra exempel är att fiskaren måste uppvisa skonsamhet mot havsbotten vid trålning.

Bottentrålning har förekommit under lång tid i begränsade områden. Om bottentrålning ska påbörjas i områden där trålning inte förekommit i närtid bör en konsekvensprövning först göras. I marina nationalparker (där Kosterhavets nationalpark hittills är den enda) ska bottentrålning inte tillåtas.

Det handlar framförallt om att skydda biologiska värden baserat på vetenskapliga bedömningar och att det i vissa områden måste vara förbjudet med bottentrålning. Det betyder dock inte att all bottentrålning behöver förbjudas. Utvecklingen av mer miljövänliga trålar bör fortsätta.

Vi vill förbjuda destruktiva fiskemetoder som bottentrålning, med början i skyddade områden och totalförbud på sikt. Diskussionen om bottentrålförbud i Östersjön, som ett led i att rädda torsken, är bra. Då vi har gemensam fiskepolitik i hela EU så driver vi även frågan på EU-nivå.

Moderaterna står bakom den gemensamma fiskepolitiken och är för ett generellt förbud mot bottentrålning på EU-nivå. Dock finns det vissa områden med exempelvis sandbottnar där ett bottentrålningsförbud inte är ändamålsenligt och därför bör undantag kunna ges i vissa fall.

Vi socialdemokrater är kritiska till bottentrålning som metod. I Sverige är bottentrålning förbjudet på vatten där vi styr fiskereglerna själva. Det finns dock några väl motiverade undantag. Vi bedömer tyvärr att förutsättningarna för överenskommelser om förbud i övriga vatten just nu är små.

Sverigedemokraterna kan inte ställa sig bakom en politik som i ett penndrag slår ut en hel näring. Däremot bör man fortsätta arbetet med att förfina metoderna att fiska selektivt och kvoterna ska anpassas till vad som är långsiktigt hållbart.

Vänsterpartiet anser att bottentrålning bör förbjudas i alla svenska havsområden samt att Sverige även inom EU och globalt verkar för ett förbud mot bottentrålning

Läs övriga delar i serien:

https://www.fiskejournalen.se/del-1-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/

https://www.fiskejournalen.se/del-2-arbetar-ditt-parti-for-sportfiskets-basta/