Det blev Moderaternas och Kristdemokraternas budget som röstades igenom.

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Publicerad

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Tycker ni att kvoten för uttag av vildlax i Östersjön är på rätt nivå?

Nej. Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Flera fiskarter är hotade, däribland vildlaxen. Sverige ska ta ansvar, minska utsläpp, verka för hållbart fiske. Fiskekvoter ska utgå från vad vetenskapen rekommenderar. Vi är kritiska till att EU valde överstiga den kvot som forskarna föreslog.

Kristdemokraterna anser att kvoterna ska bygga på vetenskapligt fastställda kriterier. Utgångspunkten bör vara Östersjömyndigheten ICES rekommendationer.

Alla kvoter måste hålla sig inom ramen för vad bestånden tål och vila på vetenskaplig grund och det ska naturligtvis vara helt styrande även för vildlaxen i Östersjön.

Vi driver på för att alla fiskekvoter ska sättas på hållbara nivåer. Att skydda bestånd är att investera i framtidens fiske. Läget för vildlax i Östersjön har länge varit bekymmersamt men verkar nu ha en något positiv trend. Vi är nöjda med att kvoten sänktes 2018, det är viktigt för återhämtningen.

Liksom med allt annat fiske måste kvoten för vildlax baseras på vetenskap för att säkerställa att uttaget är på en hållbar nivå. Moderaterna har länge drivit en hård linje i EU, om att fiskekvoter ska baseras på vetenskapliga fakta som säkrar långsiktigt hållbara bestånd som inte överfiskas.

Den kvot som finns för vildlax är lägre än de förslag som EU-kommissionen lagt, bland annat efter att Sverige och Finland drivit på. Vi är nöjda med förhandlingsutgången men vi socialdemokrater anser att den vetenskaplig rådgivning ska följas för att fiskekvoterna ska bli hållbara.

Politiker ska inte detaljreglera enskilda fiskekvoter. Generellt anser Sverigedemokraterna att fisket är en resurs som ska utnyttjas, men fiskekvoter ska anpassas till vad som är långsiktigt hållbart.

Alla fiskekvoter måste vara i linje med vetenskapen och hållbara uttag. Därför ser vi behov av lägre kvoter till dess att bestånden har återhämtat sig.