Girjasmålet är avgjort, och en omedelbar konsekvens blir att försäljningen av fiskekort via länsstyrelsen till det aktuella området stoppas. Foto: Anders Lundin

Därför tas anmälan mot Girjas troligtvis inte upp av DO

Publicerad Senast uppdaterad

Det är inte sannolikt att Diskrimineringsombudsmannen kommer att ta upp fallet med anmälan mot Girjas sameby. Anledningen till detta återfinns i myndighetens diskrimineringsgrunder.

Fiskejournalen berättade förra veckan om den sportfiskare som anmält Girjas sameby till Diskrimineringsombudsmannen, med anledning av att endast personer bosatta i Norrbotten får lösa fiskekort inom det aktuella området.

Men DO har inte vidtagit några åtgärder med anledning av anmälan.

– I nuläget har vi inte beslutat att vi ska inleda någon tillsyn av den här anmälan. Det är inte självklart att det kommer att bli det heller. Det är nämligen inte självklart att det här omfattas av diskrimineringslagen, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO.

För att det ska vara fråga om diskriminering så måste det vara ett missgynnande, det vill säga ”Att någon behandlas sämre än någon annan, i en jämförbar situation”. Men också att det finns en koppling till en av de sju diskrimineringsgrunderna i diskrimineringslagen.

Bostadsort tillhör inte en av diskrimineringsgrunderna, men går det att påvisa en koppling till en diskrimineringsgrund kan det ändå teoretiskt vara diskriminering. Fiskejournalen återkommer när ett beslut från DO blivit offentligt.

Läs även om kampen för fria vatten:

Hopp för Hednäs – om Skellefteå nappar på 32-miljonersdeal