Därför stoppas utsättning av regnbåge i Värmland
När Länsstyrelsen i Värmland nu väljer att inte bevilja en tredjedel av alla ansökningar om att sätta ut fisk i populära fiskevatten vill många ha svar på varför man gör så.
Fiskejournalen bad under en intervju med ansvarig tjänsteman på Länsstyrelsen i Värmland om en motivering till varför man blivit restriktivare till att låta fiskeklubbar sätta ut fisk i sina put and take-vatten. Anledningarna är flera men man betonar att man vill skydda den ursprungliga fiskfaunan som hindras från att vandra där det finns vandringshinder som satts upp fört att förhindra att regnbågen sprider sig i vattensystemen. Tjänstemannen hade svårt att formulerar en mer exakt förklaring till varför detta sker just nu på telefon så vi bad om att få en skriftlig motivering. Svaret lyder som följer:
En ny prövning görs av varje ny ansökan om tillstånd till utsättning av fisk som görs hos länsstyrelsen och det är sökanden som har bevisbördan för att förutsättningarna är sådana att tillstånd kan meddelas. Att tillstånd till utsättning av fisk tidigare meddelats är därför inte en garanti för att tillstånd meddelas igen. Sedan 2018 har också den som fått tillstånd till utsättning av fisk i tillståndsbeslutet informerats om att en översyn kommer att göras av utsättningen av fisk i länet och att en annan bedömning kan komma att ske i det enskilda fallet framöver. En förändring vid de nya prövningar som görs kan vara att myndigheten är något försiktigare med att lämna tillstånd till utsättning av främmande fiskarter och fiskstammar, vilket har samband med att miljöhänsyn och till exempel risker för påverkan på lokalt förekommande fiskpopulationer får återverkningar på bedömningen.
Anders Nicander