Därför dör laxarna
Sportfiskarna: Under sommaren har döda laxar påträffats i laxälvar i både Sverige och Finland. De analyser som utförts av svenska och finska provtagningsanstalter har nu gett några svar på varför laxarna har dött.
Sammantaget visar provtagningsresultaten hittills att laxarna varit angripna av en av de mest vanligt förekommande fisksvamparna: Saprolegnia, resultaten visar även på angrepp av bakterien Flavobakterium columnare. Saprolegnia är oftast en sekundär infektion som orsakas av skador på fiskens yttre slemskikt och den uppkommer vid låga vattentemperaturer vår och höst. Flavobakterium kan angripa fiskens gälar när vattentemperaturen är hög.
– Särskilt tidigt på säsongen sågs det många döda laxar vid olika älvar, nu när vattentemperaturen sjunker och laxen börja konkurrera och slåss om de bästa lekplatser kommer svampangripna laxar att dyka upp igen, säger Sportfiskarnas Glenn Douglas.
Hur stor dödlighet har varit är svårt att uppskatta men det bör poängteras att det är högst naturligt att lekvandrande laxar dör av olika sjukdomar och angrepp. Nu när fiskeförvaltningen förbättrats och återkomsten av laxar ökar i älvarna är sannolikheten även större att träffa på död fisk. Finska forskare tror att sjukdomsfrekvensen i Torne älv varit onormalt hög i sommar. Samtidigt visar observationer från undervattenskameror installerade i en fisktrappa i Kalix älv, som är en av de större laxälvarna, på en normal nivå av skadade och svampangripna laxar. Omfattningen av sjukdomsfallen varierar därmed sannolikt mellan älvarna.
– Man kan konstatera att den bästa försäkringen mot olika oförutsedda hot och fisksjukdomar alltid är starka laxbestånd, avslutar Sportfiskarnas Glenn Douglas.