Karpar är populära sportfiskar som snabbt kan etablera sig i nya vatten. Effekterna på ekosystemen kan bli stora och utplantering kräver tillstånd. Foto: Daveynin / CC 2.0

Damm ska tömmas på fisk – för att rädda grodor

Publicerad Senast uppdaterad

Går det att fånga in alla fiskar i Trydedammen? Det är i alla fall länsstyrelsens ambition när de nu påbörjar jakten på karpar och andra arter. Fiskarna har utplanterats olagligt och därigenom trängt bort den sällsynta lökgrodan.

Den ovanliga räddningsaktionen genomförs av Länsstyrelsen i Skåne i samarbete med Skogsstyrelsen. Om den blir framgångsrik är förhoppningen att lökgrodorna ska återvända till Tryde naturreservat.
– För bara några år sedan var dammen i Tryde Sveriges främsta leklokal för lökgrodor. Vi hade över hundra spelande hanar vid dammen. Sedan gjorde någon en utsättning av karpar, vilket är olagligt och extra allvarligt i ett skyddat naturreservat. I dag finns inte en enda lökgroda kvar i dammen. Tyvärr har detta hänt också i andra grodvatten på Österlen, berättar Magnus Jönsson, naturvårdsförvaltare på Länsstyrelsen Skåne.

En torrläggning av dammen hade varit möjlig, men skulle bli betydligt mer tidskrävande och kostsam. Istället förlitar man sig nu på nät i jakten på att utrota fisken. Även andra arter har upptäckts i dammen och utmaningen blir att få samtliga fiskar att fastna i näten.

”Enda chansen att få tillbaka lökgrodan är att tömma dammen på fisk”

– Groddjur är känsliga arter. Lökgrodan kan inte föröka sig i vatten där det finns fisk. Den här dammen i Tryde har varit en perfekt lokal för den och andra grodor. Det finns inga tillflöden, fisk kan inte ta sig dit på naturlig väg, och grodorna har kunnat leva ostört och föröka sig. Enda chansen att få tillbaka lökgrodan är att tömma dammen på fisk, säger Magnus Jönsson.

Läs mer här.

Hans Hällman