Dags för fjälltur – här är tips för lättare packning och ökad säkerhet
Nu är det högsäsong för att sträcka ut benen på fjällvidderna och vandra mot fjärran fiskevatten. För dem som inte tar helikoptern förstås. För er som väljer apostlahästarna så finns det flera sätt att minska bördan på axlar och rygg.
Avklippta tandborstar, fjäderlätta regnkläder och frystorkad mat. Det finns flera vedertagna sätt att minska vikten i packningen på, och det är egentligen bara kreativiteten som sätter gränserna. Och plånboken förstås – eftersom det går att köpa ultralätta varianter av de flesta prylar.
Här kommer tre snabba tips för dig som vill banta effektivt:
Spötuben. Den spötub som oftast medföljer vid inköp av flugspöt är visserligen bra och stabil, men den väger onödigt mycket. Antingen kan du själv avlägsna tyghöljet, eller så tillverkar du din egen spötub. Ta helt enkelt ett avloppsrör i storleken 4-5 centimeter, och såga av det i längden som motsvarar spöt, plus några centimeters marginal. Tejpa igen botten, och skär till en plugg i andra änden. Vips har du minskat packningen med några hekto. Ta med bara ett extraspö och en extrarulle per sällskap.
Sovsäcken. Ja, det flesta moderna sovsäckar är redan hyfsat kompakta, men varför inte unna dig en riktig lyxvariant? Googla dig fram så kommer du att hitta sovsäckar som inte väger mer än runt 500 gram, men samtidigt håller värmen till 0 grader. Dessutom blir de extremt små ihoppackade, vilket innebär att du vinner värdefull volym. Detsamma gäller liggunderlag och tält, där det finns många kilo att spara.
Kombinerade vadarkängor. I stället för att ha både vandringskängor och vadarskor med på turen, så räcker det med ett par. Det finns vadarskor med gummisula som är riktigt bekväma att gå längre sträckor i. Antingen kan du använda ett par tjockstrumpor för att fylla ut dem, eller så kan du klippa av ett par gamla vadarbyxor vid knäna och gå i dem. Komplettera förslagsvis med ett par ”Foppatofflor” som lägerskor.
Här kommer några grundläggande tips inför fjällfiskeresan:
1) Ha med rätt utrustning. Rådfråga erfarna människor om du är osäker.
2) Lär dig att läsa en karta och att använda en kompass. Telefonen har många bra appar, men dom fungerar endast då man har bra mobiltäckning.
3) Strömmen kan snabbt ta slut i både telefonen eller GPS:en. Se till att det finns en power-bank med på resan.
4) Meddela din färdväg- och beräknad ankomst till anhöriga men även till den camp som du skall bo på.
5) Följ markerade leder.