Cocktail-metoden är mer skonsam mot fisken
Vilka arter finns det egentligen i just din sjö? Den gängse metoden att ta reda på det är genom provfisken av olika slag. Men det finns ytterligare en metod, där du inte ens behöver hantera fisken för att få reda på svaret.
Det hela kallas för eDNA. Det är en ”cocktail” av alla organismers DNA som finns i miljön: i vatten, jord och luft. Ett vattenprov kan avslöja vilka fisk- och kräftarter som finns i en sjö, vilket gör tekniken högintressant för miljöövervakningen.
– eDNA öppnar upp oanade möjligheter inom miljöövervakningen och är väldigt hett just nu. Det finns gott om företag som utför provtagningar och analyser, säger Patrik Bohman miljöanalytiker vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Metoden kan dock inte svara på alla frågor, exempelvis hur stora bestånden är, något som är mycket viktigt inom miljöövervakningen. eDNA säger inte heller någonting om storleks- eller könsfördelning i till exempel ett fiskbestånd, och den ger inga indikationer på skador eller hälsostatus.
– eDNA är idag ett perfekt komplement till våra provfisken, och kan ge oss mer data vid biodiversitetsundersökningar eller vid övervakning av främmande eller sällsynta arter, säger Patrik Bohman i ett nyhetsbrev på SLU.
Hela artikeln kan du läsa här på SLU.