Chocken i sjön: Mängder av döda gäddor och abborrar
Jesper Åberg från Rimbo och hans teamkamrater i Swepikeanglers fick en smärre chock när de fiskade i en av sina favoritsjöar. Det blev inte ett enda napp – och förklaringen var att fisken låg död i stora drivor, allt från storgäddor till abborrar.
Det var med stor som Jesper Åberg och kamraterna vände hemåt efter den makabra upptäckten. Så här berättar han själv om dagen på sjön när allt var på tok:
”Vi i teamet hade bestämt oss för att åka till Trehörningen, en liten insjö/pöl där vi haft bra mängdfiske samt några enstaka större individer (personligt bästa i sjön ligger på 9.6kilo). Under våren är enda gången man kan fiska i denna sjö, därav vi begav oss dit i rask takt. Tog ut båten (old school, liten roddbåt, utan elektronik och diverse hjälpmedel, och begav oss till norra delen av sjön och körde samma drift som alla andra gånger. Fiska från väster, jobba sig runt sjön, medsols. Hade inga följare, inga hugg och inge plask i vassen. Så vi begav oss till östra viken, den djupaste delen på 1.8 meter. Ingenting… Då blev vi jättefundersamma för att denna lilla insjö alltid haft fina och välgödda gäddor, samt abborrar. Men inte ett endaste pet, ingenting. Vi testade allt vi hade med oss, för gäddfisket och abborrfisket. Drop shot, Carolin rigg, jiggar, stora beten och små beten. Inget gav utdelning … Så begav vi oss till sydvästliggande viken, där lukten kom först, innan vi såg det tragiska … Luktade inget mumsig alls … Rodde lite längre in mot vasslinjen, varpå vi möts av massdöd. Ett 50-tal gäddor samt abborrar och vitfisk i mängder, stora som små. Största gäddan var med lätthet en 10-plussare och över 110 centimeter. Jättetragiskt. Vi rodde runt i vassen och letade efter något som kunde orsakat denna massdöd … Vi kunde inte förstå vad som hänt”.
Nu undrar Jesper och kamraterna vad som har orsakat det hela. Deras egna teorier spänner sig från syrebrist på grund av fjolårets värme, något kadaver som förpestat vattnet, om sjön är kraftigt försurad eller om inlopp och utlopp är igensatta. Kan det rent utav röra sig om ett virus eller något skadligt ämne i sjön?
– Jag tycker att detta borde uppmärksammas, att alla ska försöka hålla rent och snyggt efter sig så att man inte orsakar mer skada än nödvändigt. Att hålla in- och upplopp riktigt rena och fria för vandringsfisk, samt se till att alla sopor man tar med sig tar man med hem, uppmanar Jesper som hoppas att det tas vattenprover i sjön så att det utreds vad massdöde beror på.
– Speciellt om man tar hem någon matfisk så människan inte får i sig gifter som kan skada oss, konstaterar han.