Bojkott av Eon och Vattenfall
Ångermanälvens-, Faxälvens- och Fjällsjöälvens Fiskeråd (ÅFF) har beslutat att starta en kampanj för att bojkotta kraftbolagen Eon och Vattenfall. Motivet är dessa företags motvilja att restaurera de stora älvarna i området från vattenkraftens skador.
Under årsmötet för ÅFF antogs en motion om att uppmana människor att byta elbolag, i första hand från Eon och Vattenfall till två andra, Tranås Energi AB och Falkenberg Energi AB. Anledningen, enligt ÅFF, är att Eon och Vattenfall konsekvent och utan minsta kompromiss ständigt är emot alla förslag på åtgärder för att minska skadorna i älvarna av sin egen vattenkraftsproduktion.
– Vandringshinder för fisk är det enskilt största problemet för våra vattendrag. Vi anser att det är problematiskt att dessa två ekonomiska giganter alltid motarbetar alla förslag till förbättringar, säger Göran Jonzon, ordförande i ÅFF.
Tranås Energi och Falkenberg Energi är de enda kända kraftföretagen i Sverige som tar ansvar för denna fråga menar ÅFF och får stöd av andra föreningar, exempelvis Älvräddarna. Båda företagen gör allt för att åtgärda vandringshinder och skapa förutsättningar för att fisk och annan fauna ska kunna passera kraftverksdammarna.
– För oss är det ett naturligt ansvarstagande att åtgärda de problem som vi och våra föregångare skapat. Kostnaden procentuellt är blygsam och ska vi nå ett hållbart samhälle är detta självklara åtgärder. Vi kan både producera förnybar energi och ta ansvar, menar Niklas Johansson, vd på Tranås Energi AB.
Få har vandringsvägar
Idag har knappt en procent av alla drygt 3 000 kraftverksdammar vandringsvägar som fungerar i båda riktningar, ett krav för att uppnå målen i direktivet. ÅFF menar att en kampanj för att förmå människor att byta elbolag kan ge en signal till både politiker och företag.
– Våra vattenmiljöer behöver positiva förändringar och Sveriges befolkning ska inte behöva betala böter för något som kraftbolagen själva ska åtgärda enligt principen att den som skadar miljön också står för kostnaderna. Nya regler i lagstiftningen behövs akut, under tiden det åtgärdas kommer vi att stötta människor att byta elbolag, avslutar Göran Jonzon.
Läs mer om vattenkraft.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.