Långforsen ska rinna fritt i framtiden, har Jämtkraft beslutat.

Beslutet om Långforsen hyllas – hopp om trendbrott

Publicerad

Nyheten om att Jämtkraft river ut det omstridda kraftverket i Långforsen fick stort genomslag i media. Nu finns hopp om att beslutet ska innebära en ny vår i dialogen mellan kraftverksbranschen och miljörörelsen.

Det hela sker nämligen parallellt med att den nya nationella planen för vattenkraften ska tas i bruk, och många befarar att åratal av strider väntar i dess kölvatten. Framför allt finns det en rädsla att flera vattensystem ska bli helt undantagna från miljöåtgärder, som fallet verkar bli i exempelvis Ångermanälven.

Jämtkrafts nye vd Erik Brandsma ses av vissa som en efterlängtad diplomat, vilket inte minst stärks av beskedet kring Långforsen. Enligt honom själv var konflikten kring kraftverket så djup, att den helt enkelt inte gick att lösa på annat sätt än att Jämtkraft backade. Han var visserligen tydlig med att detta inte var en ny standard, även om det finns sådana förhoppningar inom exempelvis Älvräddarna.
– Det blev ett värdigt slut och moget beslut på en alltför långvarig och stundtals smutsig strid, som kan möjliggöra konstruktiva diskussioner mellan bransch och miljöorganisationer i framtiden, säger dess generalsekreterare Christer Borg.

Även Sportfiskarna tog emot beskedet om utrivningen av Långforsen med stor glädje.
– Jämtkraft ska ha en eloge för att ha tagit det kloka beslutet om att avveckla Långforsens kraftverk. När Jämtkraft nu sätter punkt för en långdragen process visar man att de tar hållbarhetsfrågorna på stort allvar, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm.
Jämtkraft låter hälsa att det kan dröja något år eller två innan hela utrivningen är genomförd, men att de kommer inleda dialoger med lokalbefolkningen kring hur Långan-området kan utvecklas.

Någon som föddes in i kampen om Långforsen, och även lett den under flera år, är Kristina Ernehed från Offerdal. Hon är ordförande i Föreningen Långforsen, som varit intresserad av att köpa hela fastigheten och satsa på natur- och fisketurism istället för småskalig vattenkraftsproduktion. En drivkraft har varit att Krokoms kommun redan producerar enorma mängder med vattenkraft, och att några vatten måste få rinna vilt till gagn för både lokalbefolkning, turister och vattenliv. I synnerhet när Krokoms kommun bara får 0,8 procent av vinsten som vattenkraften i deras älvar genererar, där huvudägaren Östersund tar nästan hela kakan själv. I mångas ögon en rättvisefråga.
Kristina välkomnade såklart Jämtkrafts beslut och att en lång och konfliktfylld process fått ett avslut.
Även hon hyllar Erik Brandsmas tillvägagångssätt.
– Han har pratat med alla parter och verkligen satt sig in i alla perspektiv, alltså lyssnat på riktigt. Han har varit respektfull och sökt lösningar genom dialog, precis vad som bör förväntas av någon i hans position, säger Kristina Ernehed.
Också Jämtland landshövdning, Centerpartisten Jöran Hägglund, stämde in i hyllningskören.
– Det är ett väl avvägt och klokt beslut av bolaget givet de förutsättningar som finns. Det övergripande målet för svensk politik inom vattenområdet är att införliva EU:s vattendirektiv i praktisk tillämpning. För det ändamålet har branschen inrättat en nationell fond för åtgärder som både ska garantera tillräcklig tillgång till reglerkraft och nå uppsatta miljövärden. Jämtkrafts beslut om Långforsen faller väl inom ramen för de nationella målen, säger han i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa om nyheten:

Glädjebeskedet: Långforsen räddas när Jämtkraft river ut