Bättre vatten i Björnöfjärden
Björnöfjärden utanför Stockholm var tidigare hårt drabbad av övergödning men har efter omfattande åtgärder nu samma vattenkvalitet som på 1950-talet. Det hittills lyckade projektet drivs av BalticSea2020 och resultaten har nyligen publicerats i tidskriften Environmental Science & Technology.
Östersjön lider av för mycket näring och den långsamma vattenomsättningen ger på många håll akuta problem. Ett sådant är syrebrist längs bottnarna vilket drabbar både grund- och djupvatten. Projektet i Björnöfjärden startade 2012 som ett försök att åtgärda de problem som följde av allt för höga fosforhalter. Metoden som valdes var att aluminiumbehandla fjärdens syrefria bottnar under 2012 och 2013. Syftet var att tillskottet av aluminium, som är en naturlig fosforbindare i bottensediment, skulle binda upp överskottet fosfor i viken. Resultatet visar nu att fosforhalten har halverats. Även övriga värden har förbättrats och motsvarar de som Björnöfjärden hade på 1950-talet.
”På bara tre år har fjärden gått från att vara kraftigt övergödd till att ha god vattenkvalitet med klarare vatten”
– Det innebär att behandlingen fungerar och att sedimenten binder fosfor igen. På bara tre år har fjärden gått från att vara kraftigt övergödd till att ha god vattenkvalitet med klarare vatten. Vi ser också att både djur och växter börjar återhämta sig, även om det tar tid och krävs mer arbete tills vi är i hamn, säger Emil Rydin, projektledare BalticSea2020.
En av invändningarna mot metoden var att den riskerade att minska engagemanget för åtgärder på land, något som inte tycks ha skett.
”Viljan att ta vara på en friskare Björnöfjärd är stor”
– Med vårt projekt i Björnöfjärden ser vi tvärtom en ökad medvetenhet hos både fastighetsägare runt fjärden och Värmdö kommun, som nu i större utsträckning värnar om exempelvis förbättrade enskilda avlopp och att vidta åtgärder på hästgårdar för att minska risken för näringsläckage. Viljan att ta vara på en friskare Björnöfjärd är stor, säger Linda Kumblad, projektledare BalticSea2020.
Det positiva resultatet är förstås glädjande, men fortfarande återstår mycket arbete innan hela området har återhämtat sig.
– Det är viktigt att återfå syresatt bottenvatten i fjärdarnas djupare vatten, så att bottendjur och fisk som lake och plattfisk kan leva där, avslutar Emil Rydin.
Läs mer om projektet här.
Ladda hem den vetenskapliga artikeln om projektet här.
Hans Hällman